Χονγκ Κονγκ: Κάρι Λαμ εναντίον Fitch ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 12:47
UPD:12:59
REUTERS/KAI PFAFFENBACH
A- A A+

Ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης χαρακτήρισε σήμερα η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ τα μέτρα τα οποία έλαβε αυτήν την εβδομάδα. Η Κάρι Λαμ αναφέρθηκε στην απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Χονγκ Κονγκ στη βαθμίδα «AA» (από «AA+») με αρνητική προοπτική, έπειτα από μήνες συχνά βίαιων διαδηλώσεων. 

Η επικεφαλής της κυβέρνησης – και εκλεκτή του Πεκίνου – τόνισε ότι διαφωνεί με την υποβάθμιση πό τον οίκο Fitch και πρόσθεσε ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις των ακτιβιστών, όπως η απόσυρση των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί σε διαδηλωτές οι οποίοι έκαναν χρήση βίας, παραβιάζει τον νόμο.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου ωστόσο δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους διαδηλωτές και τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, οι οποίοι αξιώνουν από την κυβέρνηση να εξετάσει αυτό που χαρακτηρίζει υπερβολικη χρήση βίας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η αστυνομία χρησιμοποίησε ολοένα και περισσότερο αντλίες νερού, δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ, για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους έχουν επιτεθεί με μολότοφ στην αστυνομία και έχουν διαπράξει βαδναλισμούς.

Το Χονγκ Κονγκ, ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ασίας, βιώνει εδώ και τρεις μήνες τη σοβαρότερη πολιτική κρίση μετά την επανένωση με την Κίνα, το 1997. Το Σαββατοκύριακο ετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις, με τους διαδηλωτές να απειλούν ότι θα διακόψουν τις συγκοινωνίες με το αεροδρόμιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή