Ιταλία: Ανοίγει ο δρόμος για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 21:04
UPD:21:07
EPA/ETTORE FERRARI
A- A A+

Υπέρ της προτεινόμενης κυβερνητικής συμμαχίας με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ψήφισαν σήμερα τα μέλη του ιταλικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S), ανοίγοντας τον δρόμο η κυβέρνηση συνασπισμού να αναλάβει την εξουσία τις ερχόμενες μέρες.

Σε διαδικτυακή εσωκομματική ψηφοφορία, το 79,3% των μελών των Πέντε Αστέρων ψήφισε υπέρ της συμμαχίας με το PD, τον παραδοσιακό πολιτικό τους αντίπαλο, ενώ το 20,7% ψήφισε ενάντια στην συμμαχία αυτή, ανακοίνωσε ο ηγέτης του κόμματος, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μπορεί πλέον να ολοκληρώσει τις εργασίες για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης και να καταθέσει στον πρόεδρο, Σέρτζιο Ματταρέλα, τον κατάλογο με τα ονόματα των υποψήφιων υπουργών.

Έπειτα, θα χρειαστεί να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και στην ιταλική βουλή, και στην ιταλική γερουσία.

Το αντισυστημικό ιταλικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο θα χρησιμεύσει ως βάση για μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, βάζοντας στην κορυφή της ατζέντας τους έναν επεκτατικό προϋπολογισμό για το 2020.

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση για να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές, μετά την κατάρρευση, τον περασμένο μήνα, της προηγούμενης κυβέρνησης που περιλάμβανε το M5S και την ακροδεξιά Λέγκα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, DPA

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή