«Καμπανάκι» από δύο ΜΚΟ - Τρόφιμα μόνο για πέντε ημέρες έχει το Ocean Vicking

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 08:46
UPD:14:36
EPA/SEBASTIEN NOGIER
A- A A+

Μόλις για πέντε ημέρες επαρκούν τα τρόφιμα στο σκάφος Ocean Vicking, που έχουν μισθώσει οι ανθρωπιστικές οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και SOS Mediterranée, όπως αναφέρουν οι δύο ΜΚΟ με ανάρτησή τους στο Twitter.

«Μας μένουν κανονικές μερίδες τροφοδοσίας μόνον για πέντε ημέρες», προειδοποιούν οι ΓΧΣ, υπενθυμίζοντας πως οι επιβαίνοντες ήδη διανύουν την 13η ημέρα αναμένοντας ένα ασφαλές λιμάνι. Η οργάνωση καταγγέλλει επίσης την «γοργή επιδείνωση» της ψυχικής υγείας των επιβατών του Ocean Vicking.

Όπως τονίζει ο γιατρός των ΓΧΣ Λούκα Πιγκότσι, που επιβαίνει του σκάφους, η «κατάσταση επιδεινώνεται» και υπάρχουν άνθρωποι που «απαιτούν άμεση αποβίβαση». «Όλοι τους έχουν βιώσει εφιαλτικά ταξίδια προτού διασωθούν», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην κατάσταση επί του σκάφους, όπου υπάρχουν και πολλοί ανήλικοι.

«Γιατί η ηθική και η ανθρωπότητα βρίσκονται όμηροι των πολιτικών, που σκόπιμα τους αφήνουν να περιπλανώνται στη θάλασσα, στερώντας τους ξανά τα θεμελιώδη δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους», αναρωτιέται ο Πιγκότσι, δηλώνοντας πως απαιτείται μία «άμεση επέμβαση».

Οι δύο ΜΚΟ είχαν ζητήσει στις 13 Αυγούστου από τις ιταλικές και μαλτέζικες αρχές να αναλάβουν την επιχείρηση, με τη Μάλτα να απαντά αρνητικά, υποστηρίζοντας πως η διάσωση πραγματοποιήθηκε σε ύδατα που δεν της ανήκουν, ενώ η Ιταλία δε απάντησε μέσω των επισήμων οδών, υπενθυμίζουν οι ΓΧΣ.

«Καλώ τα ευρωπαϊκά κράτη να ξαναβρούν την ανθρωπιά τους και να δώσουν τέλος στην δυστυχία τούτη. Όλοι οι 356 άνθρωποι στο σκάφος πρέπει να μπορούν να αποβιβασθούν σε έναν ασφαλή τόπο τώρα», πρόσθεσε ο Πιγκότσι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή