O μύθος της μάγισσας Κίρκης μεταφέρεται στη μικρή οθόνη

Σειρά φαντασίας από τη νέα πλατφόρμα streaming HBO Max
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 08:49
UPD:08:49
A- A A+

Ελληνικό χρώμα θα έχει νέα σειρά του HBO, η οποία φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που άφησε το «Game of Thrones», καθώς αφορά μια μοντέρνα εκδοχή του αρχαίου ελληνικού μύθου της Κίρκης.

Η σειρά με τίτλο «Circe», αποτελούμενη από οκτώ επεισόδια θα προβληθεί από τη νέα πλατφόρμα streaming HBO Max και είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Μάντλιν Μίλερ.

Μάντλιν Μίλερ 

Ρικ Τζάφα και η Αμάντα Σίλβερ έχουν αναλάβει την προσαρμογή του σεναρίου ενώ θα είναι και εκτελεστικοί παραγωγοί. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί στα «Jurassic World» και «Planet of the Apes», ενώ αυτήν την περίοδο δουλεύουν στο ριμέικ του «Μουλάν» της Disney.


«Το “Circe” περιγράφει μια ιστορία αγάπης, χαμού, τραγωδίας και αθανασίας, μέσα από τα μάτια μιας δυναμικής γυναίκας», αναφέρει η Σάρα Όμπρι, Πρόεδρος αυθεντικού προγράμματος του HBO Max, δίνοντας το στίγμα του νέου πρότζεκτ.

Η Μίλερ στο βιβλίο προσεγγίζει τον μύθο της μάγισσας Κίρκης από την «Οδύσσεια» του Ομήρου μέσα από μια φεμινιστική ματιά. Η Κίρκη γίνεται πρωταγωνίστρια και από αδέξια νύμφη μεταμορφώνεται σε πανίσχυρη μάγισσα που αντιμετωπίζει θεούς, τιτάνες και άλλα μυθολογικά τέρατα.

Το μπεστ σέλερ της Μίλερ -το οποίο έχει πουλήσει 400.000 αντίτυπα παγκοσμίως- κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Στην περιγραφή του βιβλίου αναφέρεται: «Πολύ συχνά, οι γυναίκες στην αρχαία ελληνική μυθολογία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες -είναι είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια, με αμελητέα επίδραση.

Η Κίρκη είναι διαφορετική. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται γι’ αυτό στο τέλος της ιστορίας. Δεν είναι ούτε μοχθηρή ούτε αθώα, αλλά πολυσύνθετη. Αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη και αυτό προκαλεί και τρομάζει. Είναι η γυναίκα που έχει περισσότερη δύναμη απ’ όση η κοινωνία λέει ότι πρέπει να έχει.

Η Μίλερ, με ιδιαίτερο λυρισμό και μαεστρία, υφαίνει τον χαρακτήρα της Κίρκης μεταφέροντας τα μυθικά τέρατα και τις περιπέτειές της στο σήμερα και αποδεικνύοντας πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της».

Για την ιστορία, στην ελληνική μυθολογία η Κίρκη ήταν δευτερεύουσα θεότητα, κατά άλλους μάγισσα ή νύμφη. Πατέρας της ήταν ο θεός Ήλιος και μητέρα της η Πέρση, μία από τις Ωκεανίδες. Ήταν αδελφή του Αιήτη και της Πασιφάης.

Η Κίρκη σε πίνακα του Ντόσσο Ντόσσι

Ζούσε στο νησί στο οποίο ήταν βασίλισσα, την Αιαία και μεταμόρφωνε τους εχθρούς της ή όσους την προσέβαλαν σε ζώα με τη χρήση μαγικών ποτών, καθώς γνώριζε πολλά για τα βότανα και τη φαρμακευτική τους επίδραση. Η Κίρκη είναι περισσότερο γνωστή από την «Οδύσσεια» του Ομήρου, όπου μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε χοίρους.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία που θα κυκλοφορήσουν τα επεισόδια της σειράς, αναμένεται να είναι διαθέσιμα μέσα στο 2020.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή