Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το σχέδιο του Τζόνσον για το Brexit

«Απαράδεκτη» η εξάλειψη του backstop
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 09:56
UPD:14:04
REUTERS/POOL
A- A A+

Οι Βρυξέλλες άκουσαν χθες πολύ προσεκτικά τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος απευθυνόμενος για πρώτη φορά στο βρετανικό κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός της Βρετανίας δεσμεύτηκε να βάλει μία τελεία στο αφήγημα του Brexit και κυρίως δεσμεύτηκε να ξεφορτωθεί το ακανθώδες ζήτημα του backstop. Η απάντηση ήταν άμεση. Το backstop παραμένει για την Ε.Ε. βασική εγγύηση για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων και η εξάλειψή του «είναι απαράδεκτη».

«Θα προτιμούσα να αποχωρήσουμε από την Ένωση με συμφωνία. Εκτιμώ ότι ακόμη και σε αυτό το στάδιο είναι εφικτό. Ορισμένα πράγματα ωστόσο πρέπει να είναι σαφή η συμφωνία αποχώρσηση που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός μου έχει απορρίφθεί τρεις φορές από αυτό το κοινοβούλιο. Οι όροι της είναι απαράδεκτοι σε αυτό το κοινοβούλιο και σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Τζόνσον χθες αναφερόμενος ειδικά στο backstop.

EURONEWS

Οι Ευρωπαίοι εταίροι ωστόσο έχουν επίσης κάνει σαφείς τις προθέσεις τους και τις επανέλαβαν χθες. Ο μεν επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι η εξάλειψη του από τους όρους της συμφωνίας είναι απαράδεκτη. Ο δε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε πιο ήπιους τόνους, απλώς επανέλαβε με νόημα ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι είναι η μία και μοναδική εφικτή, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσθήκες στην πολιτική διακήρυξη, το συνοδευτικό κείμενο δηλαδή στη συμφωνία αποχώρησης.  

Την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο Τζόνσον και με τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας στη Γαλλία «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μιλήσουν για το Brexit τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο «με σεβασμό στις απαιτήσεις της Ε.Ε.», διευκρίνισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα μεταβεί στη Γαλλία τον επόμενο μήνα, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου στη Μπιαρίτζ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ανεχτεί νταηλίκια και εκφοβισμό προκειμένου να συμβιβαστεί στις αρχές της, διεμήνυσε στον Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής - και σύμμαχος της Άγκελα Μέρκελ – Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

«Αγαπητέ, κύριε Μπόρις Τζόνσον. Ούτε οι αλαζονικές ομιλίες ούτε ο εκφοβισμός θα μας υποχρεώσουν να εγκαταλείψουμε τις αρχές και την ενότητα της Ε.Ε.», έγραψε στο Twitter ο Ρέτγκεν.  

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή