Νέο κτήριο στο «Νησί των Μουσείων», στο Βερολίνο

Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019 08:02
A- A A+

«James Simon Galerie» είναι το όνομα του πρώτου νέου κτηρίου που εγκαινιάστηκε στο «Νησί των Μουσείων» στο Βερολίνο στο βόρειο τμήμα του νησιού Σπρέεΐνζελ, που βρίσκεται στον ποταμό Σπρέε που διασχίζει το Βερολίνο, διάσημο για τα πέντε σημαντικά Μουσεία που φιλοξενεί.

Από το 1999, το πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα του «Νησιού των Μουσείων» έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.

Έργο του αρχιτέκτονα David Chipperfield και των συνεργατών του, η δομή παρέχει εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των επισκεπτών των Μουσείων, καθώς και εκθεσιακό χώρο περιοδικών εκθέσεων και αίθουσα συνεδριάσεων.

Το κτήριο πήρε το όνομά του από έναν από τους σημαντικότερους προστάτες της πόλης, ο οποίος κληρονόμησε τις συλλογές του και τα ευρήματα ανασκαφών στα Μουσεία του κρατιδίου του Βερολίνου στις αρχές του εικοστού αιώνα. Πρόκειται για τον συλλέκτη και προστάτη της τέχνης Τζέιμς Σάιμον -που γεννήθηκε το 1851- στον οποίο χρωστάνε και τα Μουσεία του Βερολίνου την Νεφερτίτη. Η οικογένεια του Εβραίου επιχειρηματία έπρεπε να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία. Κάποιοι χαρακτηρίζουν τη νέα γκαλερί -4.600 τετραγωνικών μέτρων, που δημιούργησε ο Βρετανός σταρ της αρχιτεκτονικής Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ-, απάντηση του Βερολίνου στο Λούβρο. Πλέον, είναι ανοικτή για το κοινό.

Το κόστος ανήλθε σε 134 εκατ. ευρώ, διπλάσιο από τον αρχικό προϋπολογισμό.

«Το “Νησί των Μουσείων” δεν είναι μόνο ένας τόπος όπου βιώνουμε πολιτισμούς και ιστορίες αλλά και όπου μπορούμε να καταλάβουμε τις συχνές αλληλεξαρτήσεις στον κόσμο μας» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή