Skip to main content

Η ΕΕ κινδυνεύει με «κατάρρευση» καθώς η ακροδεξιά αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους, προειδοποιεί Ισπανή υπουργός

EPA/OLIVIER HOSLET

«Οι κεντροδεξιοί πολιτικοί πρέπει να αντισταθούν στην παρόρμηση να μιμηθούν την ακροδεξιά ή να συνάψουν συμμαχίες μαζί της»

Το μέλλον της ΕΕ τίθεται σε κίνδυνο από ανθρώπους που υποδαυλίζουν τις κοινωνικές εντάσεις για βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου μήνα.

Η Teresa Ribera, η οποία ηγείται της λίστας του κυβερνώντος ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στην ψηφοφορία του Ιουνίου, δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει με «κατάρρευση».

«Η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων εντείνεται»

Η ίδια μιλώντας στον Guardian, δήλωσε ότι: «Όταν έχεις ανθρώπους που αναρωτιούνται ποιους αποδιοπομπαίους τράγους μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τα προβλήματά τους – αντί να εντοπίσουν σωστά τις αιτίες των προβλημάτων τους και να τις αντιμετωπίσουν – η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων εντείνεται.

«Και αυτό διαλύει τη συνύπαρξη σε μια κοινωνία. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο σημείο που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή – ο κίνδυνος κατάρρευσης ενός ευρωπαϊκού σχεδίου που είναι ίσως ένα από τα πιο επιτυχημένα σχέδια στην ιστορία, και φυσικά στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία».

Η Ribera δήλωσε ότι η Ευρώπη, η οποία ήδη αγωνίζεται με «παραδοσιακούς, βίαιους, εξαιρετικά αιματηρούς και επώδυνους πολέμους τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Γάζα», αντιμετωπίζει επίσης απειλές από εκείνους που χρησιμοποιούν την ενέργεια, τα τρόφιμα, την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλεία του σύγχρονου πολέμου.

Σε μια εποχή τέτοιας παγκόσμιας αναταραχής και αβεβαιότητας, πρόσθεσε, οι κεντροδεξιοί πολιτικοί πρέπει να αντισταθούν στην παρόρμηση να μιμηθούν την ακροδεξιά ή να συνάψουν συμμαχίες μαζί της.

«Νομίζω ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι τεράστιο λάθος – και ιστορικά πάντα ήταν – να πιστεύει κανείς ότι η αναζήτηση κοινού εδάφους με την ακροδεξιά είναι ένας τρόπος για να ειρηνεύσει την ακροδεξιά», είπε.

«Αυτό δεν λειτουργεί ποτέ. Οι Γάλλοι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό- νομίζω ότι η δημοκρατική αρχή του cordon sanitaire απέναντι σε πράγματα που δεν είναι ανεκτά εξακολουθεί να είναι η καλύτερη απάντηση».

Πρόσθεσε επίσης ότι έχει προβληματιστεί βαθιά από τον αυξανόμενο εναγκαλισμό της μετριοπαθούς δεξιάς με την ακροδεξιά και τις τακτικές και τη γλώσσα της.

Παρόλο που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέκρινε πρόσφατα ορισμένους από την ακροδεξιά ότι είναι «εντολοδόχοι του Πούτιν», αρνήθηκε να αποκλείσει τη συνεργασία με τη σκληροπυρηνική Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η οποία περιλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Vox της Ισπανίας, το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι και το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας.

«Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και, μέχρι ενός σημείου, ήταν προδοσία», δήλωσε η Ribera.

«Πρέπει να αποφύγουμε τέτοιου είδους πειρασμούς»

«Όταν ο [επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ] Βέμπερ αμφισβήτησε την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, ή με τα λόγια που χρησιμοποίησε η Φον ντερ Λάιεν σε αυτές τις προεκλογικές στιγμές, δεν είδα την κλασική χριστιανική δημοκρατία που ήταν στην πρώτη γραμμή της οικοδόμησης του ευρωπαϊκού σχεδίου, μαζί με τη σοσιαλδημοκρατία και τους φιλελεύθερους. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και ότι πρέπει να αποφύγουμε τέτοιου είδους πειρασμούς».

Η Ribera, η οποία ηγείται της περιβαλλοντικής ατζέντας της Ισπανίας τα τελευταία έξι χρόνια, επισήμανε τις πρόσφατες νεοφασιστικές συγκεντρώσεις στην Ιταλία ως απόδειξη ότι το αυταρχικό παρελθόν της Ευρώπης εισβάλλει στο δημοκρατικό της παρόν.

«Αυτό είναι που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή», είπε. «Αυτό εξομαλύνεται. Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι η αναγνώριση αυτού του είδους της συμπεριφοράς ως νόμιμης θα την εξαφανίσει; Ακριβώς το αντίθετο. Απλώς θα αυξηθεί και θα θεωρηθεί ως ένα ακόμη σημάδι της θεσμικής και δημόσιας ζωής».

«Η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι συνήθως χαμηλότερη από ό,τι στις τοπικές ή εθνικές εκλογές, επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όλα αυτά τα πράγματα απλά συνεχίζουν να λειτουργούν παράλληλα με την καθημερινή μας πραγματικότητα», είπε. «Αλλά αυτό είναι ένα ψέμα: όποιος και αν είναι στις Βρυξέλλες θα καταλήξει να υπερασπίζεται τις πολιτικές σε όλα τα κράτη μέλη μας, αλλά και την ικανότητά μας να αντιδρούμε σε οποιαδήποτε κρίση».

Η υπουργός δήλωσε επίσης ότι η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα είναι πολύ πιεστική και πολύ κρίσιμη για να χρησιμοποιηθεί ως μέρος πολιτιστικών πολέμων και κομματικών πολιτικών.

«Από φυσική άποψη, είναι προφανώς αδύνατο να ζητήσουμε από τη φύση ή το κλιματικό σύστημα να μας δώσει περισσότερο χρόνο», είπε. «Η δυναμική εξελίσσεται και θα συνεχίσει να εξελίσσεται είτε της δίνουμε σημασία είτε όχι. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό – αν δεν δώσουμε προσοχή, τότε θα επιταχύνουμε αυτή την επιδείνωση».

Η επιλογή, πρόσθεσε, ήταν μεταξύ της αντίδρασης το συντομότερο δυνατό για τον μετριασμό των επιπτώσεων της έκτακτης ανάγκης, τη μείωση του κόστους και τη δημιουργία ευκαιριών ή της αναμονής «για να μας χτυπήσουν οι ίδιες αυτές οι δυναμικές με τη μορφή πλημμυρών, τρομερών καύσωνων και κατάρρευσης των βιομηχανικών μας υποδομών».

«Η ακροδεξιά – και η δεξιά τους έχει υποστηρίξει σε αυτό – προσπάθησε να παρουσιάσει αυτή την ατζέντα ως ένα είδος πολιτιστικής ατζέντας που πρέπει να καταπολεμηθεί», είπε. «Έχει διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, λες και με την αμφισβήτηση του αγγελιοφόρου και του μηνύματος θα αποφευχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

«Ταλαιπωρημένη η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία»

Η ίδια δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να σώσει την ταλαιπωρημένη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, στον καθαρισμό του περιβάλλοντος και στον μετριασμό της κλιματικής κατάρρευσης.

Η ΕΕ έχει ήδη αποδυναμώσει μια σειρά από προτεινόμενους νόμους, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, και έχει καταργήσει άλλα σχέδια, συμπεριλαμβανομένων νέων κανόνων για τα φυτοφάρμακα.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να σταματήσω την αποτυχία της Πράσινης Συμφωνίας και να διασφαλίσω ότι θα είναι βιώσιμη, ευέλικτη και δίκαιη», δήλωσε.

«Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πολιτικό μήνυμα αυτής της εκστρατείας. Νομίζω ότι η αποτυχία της Πράσινης Συμφωνίας δεν θα ήταν αποτυχία μόνο για την Ευρώπη- θα ήταν αποτυχία για τους πολίτες της Ευρώπης και για τις ευκαιρίες τους».