Skip to main content

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι προβλέπει το νέο σύστημα αυτοπαραγωγής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Έως το τέλος του μήνα θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση - Τι αλλάζει

Μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ενεργοποίηση του net-billing, του νέου μοντέλου βάσει του οποίου θα λειτουργούν εφεξής τα νέα συστήματα αυτοπαραγωγής σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με όσα προβλέπει πρόσφατη νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα επιδότησης PV Stegi και μαζί η δυνατότητα των νοικοκυριών να εγκαθιστούν συστήματα αυτοπαραγωγής υπό το καθεστώς του net-metering.

Τι είναι το net billing και πώς θα εφαρμοστεί

Για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς του net-billing (όπου ο ενεργειακός συμψηφισμός γίνεται με βάση την αξία της ενέργειας, όχι με βάση την ποσότητα όπως στο net-metering) απαιτείται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης, ώστε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η «αυτοπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο με πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας».

Από την πλευρά του, το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας της Υπουργικής Απόφασης, με στόχο αυτή να εκδοθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Αναλυτικότερα, η απόφαση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη «φόρμουλα» εφαρμογής από τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και τους προμηθευτές, του net-billing.

Μάλιστα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων είχε αναλάβει να αποστείλει σχετική εισήγηση στο ΥΠΕΝ μέχρι το τέλος Απριλίου. Επίσης, θα προσδιορίζει και τις παραμέτρους εφαρμογής τής από κοινού αυτοκατανάλωσης, που επίσης θεσπίσθηκε με τον ίδιο νόμο.

Μονόδρομος το νέο σύστημα

Η αυτοπαραγωγή με πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας θα γίνει από τις 16 Μαΐου μονόδρομος για τα οικιακά συστήματα αυτοπαραγωγής, ανεξαρτήτως ισχύος. Από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του πρόσφατου νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ και μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δυνατότητα αξιοποίησης του netmetering έχουν μόνο νοικοκυριά που παράλληλα διεκδικούν επιδότηση μέσω του PV Stegi, για φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10,8 κιλοβάτ.

Υπό καθεστώς net-billing θα λειτουργούν πλέον και όλα τα συστήματα αυτοπαραγωγής των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως ισχύος, καθώς καταργείται η προηγούμενη δυνατότητα για επαγγελματικά φωτοβολταϊκά net-metering, με ισχύ έως 100 κιλοβάτ. Επίσης, η αυτοπαραγωγή με πώληση πλεονάζουσας ενέργειας ισχύει πλέον και για τα φωτοβολταϊκά συστήματα των αγροτών, με ισχύ άνω των 30 κιλοβάτ.