Παιδεία: Δοκιμαστική εφαρμογή της Α΄ δήλωσης προτίμησης για τα ΤΕΠ

Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 19:11
UPD:19:16
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Στη διάθεση των μαθητών που θα φοιτήσουν  στη Γ' Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2019-2020 είναι από σήμερα η πλατφόρμα για την Α' δήλωση προτίμησης τμημάτων από την οποία θα προκύψουν τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η εφαρμογή σε αυτή τη φάση έχει τον σκοπό της επίδειξης, για την εξοικείωση των μαθητών με το νέο σύστημα.

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, όσοι μαθητές επιθυμούν να εισέλθουν στη δοκιμαστική εφαρμογή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς εξετάσεων 20000011, 20000012, 20000013 και 20000014 για τα επιστημονικά πεδία 1, 2, 3 και 4, αντίστοιχα. Για όλους αυτούς τους κωδικούς εξετάσεων ο κωδικός ασφαλείας είναι «123».

Σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

  • Η υποβολή της Α' δήλωσης είναι υποχρεωτική, ακόμα κι αν ο υποψήφιος δεν ενδιαφέρεται για πρόσβαση σε Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ). Αν δεν την υποβάλει, χάνει το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακόμα και μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Οι επιλογές δεν είναι δεσμευτικές. Η Α' δήλωση προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγής σε κάποιο τμήμα χωρίς εξετάσεις, αλλά ο υποψήφιος διατηρεί το δικαίωμα τον ερχόμενο Φεβρουάριο να αρνηθεί το ΤΕΠ που μπορεί να δήλωσε και να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην περίπτωση αυτή η Α' δήλωση παύει να ισχύει.
  • Πριν γίνει η επιλογή τμημάτων, θα πρέπει τα ατομικά στοιχεία να είναι σωστά.
  • Στην Α' δήλωση ο υποψήφιος μπορεί να εντάξει από ένα μέχρι 10 τμήματα.
  • Η σειρά προτίμησης δεν έχει σημασία.
  • Μέχρι την οριστικοποίηση της δήλωσης, και εφόσον δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής, ο υποψήφιος μπορεί να κάνει όσες αλλαγές θέλει.
  • Η οριστικοποιήση της Α' δήλωσης πρέπει να γίνει μέσα στην οριζόμενη προθεσμία.
  • Σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας Α' δήλωσης, οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν αν στις επιλογές τους υπάρχουν ένα ή περισσότερα ΤΕΠ και ποια είναι αυτά. Τα ΤΕΠ δεν είναι προκαθορισμένα. Το αν κάποιο τμήμα θα χαρακτηριστεί ΤΕΠ, εξαρτάται από το πόσοι/ες υποψήφιοι/ες θα το περιλάβουν στην Α' δήλωση. Αν το περιλάβουν λιγότεροι από τους εισακτέους, τότε χαρακτηρίζεται ΤΕΠ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή