Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό του βουλεύματος για τον Δ. Κουφοντίνα

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 17:12
UPD:17:20
INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου θα κριθεί εκ νέου το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας, μετά την αναίρεση του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου από τον Άρειο Παγο.

Το δικαστικό συμβούλιο καλείται να κρίνει εάν ο πολυισοβιτης, εκτός από τις τυπικές προϋποθέσεις, πληροί και τις ουσιαστικές.

Σύμφωνα με το ΣΤ' τμήμα του Αρείου Πάγου, όσοι έχουν καταδικαστεί σε περισσότερες από μία φορά ισόβια, έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τακτικές άδειες από τη φυλακή, γι' αυτό και η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου χαρακτηρίστηκε ως εσφαλμένη.

Όπως αναφέρουν στο υπ. αριθμ. 1001/2019 βούλευμά τους οι αρεοπαγίτες, «η θέση αυτή του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, η οποία φαίνεται να εδράζεται στη γραμματική διατύπωση του άρθρου 55 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα, είναι εσφαλμένη σύμφωνα και με τα όσα αρχικώς εξετέθησαν στις αρχικές σκέψεις της παρούσης αποφάσεως, καθώς πρέπει να σημειωθεί ότι ο νομοθέτης, στο αφηρημένο επίπεδο της κατάστρωση διάταξης νόμου, χρησιμοποιεί πάντοτε τον ενικό αριθμό, χωρίς αυτό να υποδηλώνει ότι η εφαρμογή του εξαντλείται στην άπαξ πραγμάτωση του σχετικού κανόνα».

Αναίρεση κατα του βουλεύματος που δεν χορηγούσε άδεια στον Δημήτρη Κουφοντινα άσκησε την περασμένη Παρασκευή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,  η οποία είχε την άποψη ότι ο Κουφοντίνας πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να πάρει άδεια.

Οι αρεοπαγίτες αναφέρονται και στην κρίση του Συμβουλίου του Βόλου σχετικά με τη συνδρομή ή μη των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την χορήγηση άδειας στον Λουκά της 17Ν, τονίζοντας ότι δε θα έπρεπε να εξετασθούν.

«Θα έπρεπε το Συμβούλιο, αφ’ ότου δέχθηκε πως, κατά τη νομική του άποψη, ότι δεν συνέτρεχε η πλήρωση της τυπικής προϋποθέσεως για χορήγηση τακτικής άδειας, να δεχθεί την προσφυγή του εισαγγελέως και να απορρίψει τύποις την από 30.4.2019 αίτηση του ως άνω κρατούμενου, και, αφού δεν συνέτρεχε, κατά την άποψή του, η τυπική προϋπόθεση, να μην προχωρήσει στην εξέταση των ουσιαστικών και υποθέσεων της χορήγησης τακτικής άδειας», αναφέρεται στο βούλευμα των δικαστών.

Οι αρεοπαγίτες χαρακτηρίζουν το βούλευμα του Συμβουλίου του Βόλου αντιφατικο, επισημαίνοντας ότι στην κρίση του για τη συνδρομή των ουσιαστικών προϋποθέσεων δεν περιλαμβάνει «την απαιτούμενη ειδική αιτιολογία».

«Το συμβούλιο προχώρησε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων και δέχθηκε ότι δεν συνέτρεχαν ούτε αυτές, στηριζόμενο κυρίως στο ότι ο κρατούμενος δήλωσε ενώπιον του αυτολεξεί, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: "Να πιάσουμε το κόκκινο νήμα της αντίστασης (...) αμφισβήτησα ένοπλα το κρατικό μονοπώλιο (της βίας), γι’ αυτό καταδικάστηκα...". Το συμβούλιο εν προκειμένω δέχεται, αφενός μεν ότι στην έννοια του σωφρονισμού δεν περιλαμβάνεται η καθοιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του κατάδικου, στη συνέχεια όμως αντιφατικά δέχεται ότι ο κρατούμενος δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής και να μεταμεληθεί, αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του κρατικού μονοπωλίου της βίας και άρα καθιστά εναργές ότι, ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερες απαξίας» αναφέρουν οι αρεοπαγίτες και προσθέτουν:

«Το προσβαλλόμενο βούλευμα δέχεται ότι ο κρατούμενος δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά κατά τη διάρκεια της κράτησής του, έχει δείξει καλή διαγωγή, έχει λάβει έξι τακτικές άδειες, των οποίων έκανε καλή χρήση, αλλά δεν περιλαμβάνει περιστατικά κακής χρήσης κατά τη διάρκεια των αδειών αυτών, περιοριζόμενο στην παραδοχή ότι "κατά τη διάρκεια της προηγούμενης άδειάς του έκανε αμέριμνος περίπατο στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα επέτρεψε να ληφθούν και να δημοσιευθούν φωτογραφίες του, σε σημεία πλησίον εκείνων που δολοφονήθηκαν συγκεκριμένα θύματά του, συμπεριφορά όλως προκλητική, που καταδεικνύει έμπρακτα πέραν πάσης αμφιβολίας την έλλειψη σεβασμο στην μνήμη των θυμάτων"».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή