Αμερικανικό πολεμικό πλοίο κοντά σε διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 07:44
UPD:08:02
U.S. Navy/HANDOUT

Την επιχείρηση διεξήγαγε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Preble.

A- A A+

Πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ έπλευσε κοντά στα Αβαθή του Σκάρμπορο, διαφιλονικούμενη περιοχή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που διεκδικεί το Πεκίνο, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει την οργή της κινεζικής κυβέρνησης εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες στο πεδίο του εμπορίου.

Η πολυσύχναστη θαλάσσια οδός στην περιοχή συγκαταλέγεται στα ζητήματα που δυναμιτίζουν το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως διευκρίνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters εκπρόσωπος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, την επιχείρηση διεξήγαγε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Preble. Το αντιτορπιλικό «έπλευσε σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τον Ύφαλο Σκάρμπορο», προκειμένου «να τεθούν υπό αμφισβήτηση οι υπερβολικές διεκδικήσεις» της Κίνας σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή, αλλά και για να φανεί πως το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό εγγυάται πως θα συνεχίσει να υπάρχει πρόσβαση «στις θαλάσσιες οδούς, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο πλοίαρχος Κλέι Ντος, εκπρόσωπος του Έβδομου Στόλου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή