Πώς το Brexit θα αλλάξει τη μοίρα ενός μικρού χωριού της Γερμανίας

Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 18:55
UPD:19:08
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Η επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.  προσλαμβάνει ιδιαίτερη αξία για το Γκαντχάιμ, ένα μικρό χωριό της Γερμανίας, το οποίο ετοιμάζεται να καταστεί το νέο γεωγραφικό κέντρο της Ε.Ε.

Το Brexit, όποτε κι αν λάβει σάρκα και οστά, θα συνεπάγεται τη μετατόπιση του γεωγραφικού κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 55 χιλιόμετρα -από το Βέστεργκρουντ στο Γκαντχάιμ.

Οι ντόπιοι περιμένουν αυτή την ώρα με μεγάλη προσμονή, καθώς ετοιμάζονται να τοποθετήσουν την ευρωπαϊκή σημαία, καθορίζοντας - μ' αυτόν τον τρόπο - το σημείο, το οποίο θα αποτελεί το ακριβές γεωγραφικό κέντρο της Ε.Ε.

Παρότι στην υπόλοιπη Ευρώπη επικρατεί προβληματισμός για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, στο μικρό γερμανικό χωριό το κλίμα είναι... χαρμόσυνο.

«Μεταξύ άλλων, περιμένουμε πολλούς τουρίστες στην περιοχή» δηλώνει στο Reuters ο Γιούργκεν Γκόετζ, δήμαρχος της πόλης Βιτσοσχέιμ, στην οποία ανήκει διοικητικά το Γκαντχάιμ.

Ο ίδιος, μάλιστα, έχει δεχθεί τις επανειλημμένες παροτρύνσεις τον κατοίκων, προκειμένου βραβεύσει την Τερέζα Μέι και να της αποδώσει τον τίτλο του «Επίτιμου Δημότη του Γκαντχάιμ».

«Αυτό είναι λίγο δύσκολο. Το Γκαντχάιμ έχει κάθε λόγο να γιορτάζει, αλλά νομίζω ότι για την Ευρώπη συνολικά, δεν θα είναι μία καλή ημέρα» σπεύδει να εξηγήσει.

Την ίδια ώρα, στο Βέστεργκρουντ επικρατεί κατήφεια, καθώς ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει την αίγλη και τη φήμη που απέκτησε το 2013, όταν η είσοδος της Κροατίας στην Ένωση, κατέστησε την περιοχή ως το γεωγραφικό κέντρο της Ε.Ε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή