Brexit: Η Μέι θα φέρει για τρίτη φορά τη συμφωνία στο κοινοβούλιο ό,τι και να γίνει

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 14:03
UPD:14:08
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Αποφασισμένη να αψηφήσει την απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου και «να βρει έναν τρόπο» να θέσει ξανά τη συμφωνία της για το Brexit στην ψήφο των Βρετανών βουλευτών, είναι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, υποστηρίζει κορυφαίος υπουργός της, σύμφωνα με τον «Independent». Στο πλευρό της Μέι στέκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία επιμένει ότι θα προσπαθήσει μέχρι τέλους για ένα Brexit με συμφωνία.

Ο Μπέρκοου, αρμοδιότητα του οποίου είναι να κρίνει αν η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εξετάσει ξανά το σχέδιο της Μέι για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκρινε χθες ότι βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει μια πρόταση για το Brexit διαφορετική από εκείνη που καταψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο (και τον περασμένο Ιανουάριο), εφόσον επιθυμεί να διεξαχθεί μια νέα ψηφοφορία.

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπέρκλεϊ αποκάλυψε ωστόσο ότι η Μέι θα επιχειρήσει να προσπεράσει την απόφαση του Μπέρκοου, υποστηρίζοντας ότι έχει όντως εξασφαλίσει αλλαγές στη συμφωνία που με επίπονες διαπραγματεύσεις δύο ετών κατέληξε με τις Βρυξέλλες.

Ένας πιθανός δρόμος που θα ακολουθήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι να υποστηρίξει ότι η συναίνεση της Ε.Ε. στην παράταση του Άρθρου 50 για αναβολή του Brexit συνιστά μία τροποποίηση στα δεδομένα της συμφωνίας. Μία άλλη επιλογή για τη Μέι είναι να συμφωνήσει εν τέλει στις αλλαγές που ικανοποιούν το DUP, το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, με το οποίο βρίσκεται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις από το Σαββατοκύριακο.

EURONEWS

«Εάν δούμε μέλη του κοινοβουλίου να αλλάζουν την ψήφο τους, εάν δούμε σαφήνεια όσον αφορά τους όρους της αναβολής, τότε αυτά είναι ζητήματα τα οποία – είμαι σίγουρος – τα μέλη του κοινοβουλίου θα επιλύσουν», δήλωσε ο Μπέρκλεϊ.

Το σχόλιο του Βρετανού υπουργού, σχολιάζει ο «Independent», υποδηλώνει ότι ο στόχος της κυβέρνησης – εφόσον συμφωνηθεί η αναβολή του Brexit στη Σύνοδο Κορυφής αυτήν την εβδομάδα – είναι να προχωρήσει σε μία ακόμη «σημαντική ψηφοφορία» προκαλώντας τον πρόεδρο της Βουλής να τη σταματήσει.

Μπροστά στο αδιέξοδο, Γαλλία και Γερμανία δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους, ζητώντας από τις βρετανικές αρχές να καταθέσουν «μία αξιόπιστη πρωτοβουλία» κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου της Πέμπτης και Παρασκευής.

«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο εξαιτίας της απόφασης των Βρετανών και η αβεβαιότητα είναι ανυπόφορη», προειδοποίησε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό φθάνοντας στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε προπαρασκευαστική της συνόδου συνεδρίαση. «Η ατμόσφαιρα είναι πολύ κακή. Είμαστε πραγματικά εξαντλημένοι από αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός της Μίχαελ Ροτ.

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ωστόσο φαίνεται να τηρεί τη δική της γραμμή. Αν και απέφυγε να απαντήσει ευθέως σήμερα στο ερώτημα εάν είναι έτοιμη να προσφέρει μία νέα συμφωνία στη Μέι, η Μέρκελ τόνισε σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την αποφυγή ενός άτακτου Brexit. «Θα πολεμήσω έως την τελευταία στιγμή της 29ης Μαρτίου για μία ομαλή έξοδο. Δεν έχουμε πολύ χρόνο γι’ αυτό, αλλά μερικές μέρες ακόμη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή