Γαλλία: Προς απαγόρευση οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων»

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 20:17
UPD:19/03/2019 08:20
REUTERS/JEAN-PAUL PELISSIER
A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα απαγορεύει στο μέλλον τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» εάν διαπιστωθεί ότι έχουν παρεισφρήσει βίαιοι ταραξίες μεταξύ των συγκεντρωμένων και ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη γαλλική τηλεόραση ο Φιλίπ είπε ότι από το επόμενο Σάββατο θα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στις συνοικίες που έχουν πληγεί περισσότερο –μεταξύ αυτών και τα Ηλύσια Πεδία– μόλις υπάρξουν ενδείξεις για την παρουσία ριζοσπαστικών ομάδων που σκοπεύουν να προκαλέσουν ζημιές.

EURONEWS

Περίπου 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση του Σαββάτου στη γαλλική πρωτεύουσα. Μεταξύ αυτών ήταν και περίπου 1.500 ταραξίες που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "λεηλατούσαν, κατέστρεφαν περιουσίες και προκαλούσαν τραυματισμούς".

«Αυτές είναι εγκληματικές ενέργειες. Η απάντηση της κυβέρνησης πρέπει να είναι σθεναρή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο μέχρι σήμερα αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Ντελπίς θα απομακρυνθεί από τη θέση του και θα αντικατασταθεί από τον αστυνομικό διευθυντή της Ακουιταίνης, Ντιντιέ Λαλεμάν.

Ο Φιλίπ είπε επίσης ότι θα αυξηθεί σημαντικά το πρόστιμο για τη συμμετοχή σε απαγορευμένες διαδηλώσεις, από τα 38 ευρώ σήμερα στα 135 ευρώ.

Νωρίτερα, ο Εντουάρ Φιλίπ αναγνώρισε την αποτυχία των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων στην επιβολή της τάξης, αναφέροντας τις λέξεις «ανεπάρκεια» και «δυσλειτουργία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή