Βρετανία: Ο γενικός εισαγγελέας προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος από το backstop παραμένει

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 13:49
UPD:14:30
REUTERS/VINCENT KESSLER
A- A A+

Καταπέλτης είναι η πολυαναμενόμενη γνωμοδότηση του Βρετανού γενικού εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ επί του νέου συμβιβασμού για το λεγόμενο backstop, στον οποίο κατέληξαν στο παρά πέντε η Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αφού μελέτησε το νέο κείμενο, ο γενικός εισαγγελέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νομικός κίνδυνος από το backstop παραμένει για τη Βρετανία, γεγονός που αναμένεται να καθορίσει τη στάση των «σκληρών» του Brexit στην αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία.    

«Ο νομικός κίνδυνος παραμένει», καταλήγει ο Κοξ για να εξηγήσει ευθύς αμέσως ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει τα διεθνή νόμικά μέσα για να αποχωρήσει από τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου. «Ωστόσο, ο νομικός κίνδυνος παραμένει αμετάβλητος ότι εάν, όχι λόγω της εμφανούς αποτυχίας όποιας εκ των δύο πλευρών αλλά απλώς λόγω δυσεπίλυτων διαφορών, η κατάσταση δεν αρθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο…δεν θα έχει διεθνώς νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει από τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία», τονίζει. 

Η άποψή του φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και για τους σκληροπυρηνικούς Brexiters εν γένει, τη γνώμη των οποίων παλεύει να αντιστρέψει η Βρετανίδα πρωθυπουργός προκειμένου να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης για το Brexit.

EURONEWS

Το μεγαλύτερο αγκάθι στη συμφωνία αποχώρησης βρίσκεται στο λεγόμενο backstop, το οποίο θέτουν οι Βρυξέλλες ως προϋπόθεση για την αποφυγή των σκληρών συνόρων. Μετά την ιστορική ήττα της με 230 ψήφους, στην ψηφοφορία του Ιανουαρίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει  έναν μονομερή μηχανισμό εξόδου από το backstop, ένα χρονικό όριο ή την αντικατάστασή του με μια εναλλακτική ρύθμιση.

Το νέο κείμενο εγγυάται «ότι η Ε.Ε. δεν θα μπορεί να ενεργήσει με σκοπό να εφαρμόσει το backstop επ’ αόριστον» τόνισε η Μέι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Γιούνκερ στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το Brexit με αυτή τη συμφωνία και να αποχωρήσει η χώρα στις 29 Μαρτίου από την Ένωση, η Μέι χρειάζεται τη στήριξη δεκάδων ευρωσκεπτικιστών Τόρις, αλλά και βουλευτών του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας.   

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή