Ήπιας χρήσης Έκσταση πιθανόν βοηθά στην αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 08:59
UPD:08:59
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Tης Ανθής Αγγελοπούλου

Το MDMA, ή αλλιώς το Έκσταση, είναι ένα δημοφιλές ναρκωτικό που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ευφορία και να κάνει το άτομο πιο κοινωνικό. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Exeter και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου μελέτησαν αυτή τη ναρκωτική ουσία ως προς την πιθανή φαρμακευτική της χρήση στη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και την εξάρτηση από το αλκοόλ.

Τι είναι το Έκσταση

Η 3,4-μεθυλενοδιοξυ-μεθαμφεταμίνη (3,4-methylenedioxy-methamphetamine -MDMA) είναι ένα συνθετικό φάρμακο που μεταβάλλει τη διάθεση και την αντίληψη (συνειδητοποίηση των γύρω αντικειμένων και συνθηκών). Είναι χημικά παρόμοιο με τα διεγερτικά και τα παραισθησιογόνα, παράγοντας συναισθήματα αυξημένης ενέργειας, ευχαρίστησης, συναισθηματικής ζεστασιάς και παραμορφωμένης αισθητικής και χρονικής αντίληψης. Το MDMA ήταν αρχικά δημοφιλές στη σκηνή των νυχτερινών κέντρων και σε raves πάρτι, αλλά επηρεάζει πλέον ένα ευρύτερο φάσμα ατόμων. Η συνήθης ονομασία του είναι Ecstasy ή Molly. Το δημοφιλές ψευδώνυμο Molly (στην αργκό) συχνά αναφέρεται στην υποτιθέμενη "καθαρή" μορφή κρυσταλλικής σκόνης του MDMA, που συνήθως πωλείται σε κάψουλες. Ωστόσο, οι άνθρωποι που αγοράζουν σκόνη ή κάψουλες που πωλούνται ως Molly συχνά λαμβάνουν άλλα φάρμακα, όπως συνθετικές καθιτόνες (άλατα μπάνιου)κ.λπ.

Σε ήπια δόση μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα της ενσυναίσθησης

Αυτή η νέα μελέτη από το Κέντρο Ερευνών Ψυχοφαρμακολογίας και Εξειδίκευσης (PARC) του Πανεπιστημίου Exeter δείχνει ότι το ήπιο MDMA μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα της ενσυναίσθησης μεταξύ των χρηστών σε σύγκριση με τους χρήστες άλλων φαρμάκων όπως η κοκαΐνη, η κάνναβη ή η κεταμίνη. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Psychopharmacology.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter εξηγούν ότι μελέτες έχουν δείξει ότι το MDMA στο μετατραυματικό στρες βοηθά το άτομο να αναρρώνει από οδυνηρές αναμνήσεις και να τις διαχειρίζεται καλύτερα. Η ψυχοθεραπεία με τη βοήθεια MDMA έχει μελετηθεί επίσης με ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην εξάρτηση από το αλκοόλ.

Ενώ, έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την κοινωνική προσαρμοστικότητα σε αυτιστικά άτομα που βιώνουν κοινωνικό άγχος και μετατραυματικό στρες.

 Ωστόσο, αυτές είναι βραχυπρόθεσμες και ελεγχόμενες μελέτες που δεν έχουν κατανοηθεί πολύ σχετικά με τον πραγματικό μηχανισμό του τρόπου με τον οποίο βοηθά το MDMA σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι ερευνητές στη μελέτη αυτή συμπεριέλαβαν 67 άτομα, εκ των οποίων τα 27 έλαβαν Έκσταση MDMA και τα 19 έλαβαν άλλα φάρμακα και 23 χρησιμοποιούσαν μόνο αλκοόλ. Οι χρήστες του MDMA στη μελέτη χρησιμοποίησαν το λάμβαναν μόνο μία φορά το μήνα και ονομάστηκαν ήπιοι χρήστες MDMA.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο και πρόγραμμα πληροφορικής για την αξιολόγηση της γνωστικής και συναισθηματικής τους  ενσυναίσθηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι χρησιμοποιούν το MDMA σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στη γνωστική ενσυναίσθηση, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα αυτά ταυτοποίησαν σωστά τα συναισθήματα των άλλων σε σύγκριση με άλλους χρήστες ναρκωτικών.

Οι συντάκτες της μελέτης εξηγούν ότι κατά τη διάρκεια αυτής,  οι χρήστες του MDMA ήταν ήπιοι χρήστες και αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε θεραπευτικά περιβάλλοντα. Προσθέτουν επίσης, ότι στη μελέτη τους οι χρήστες αγοράζουν το MDMA από το δρόμο, το οποίο συχνά μολύνεται από άλλες ουσίες και ακαθαρσίες. Σε ένα θεραπευτικό περιβάλλον, το καθαρό MDMA μαζί με την ψυχοθεραπεία θα μπορούσαν όμως, να δοκιμαστούν ως θεραπεία για διάφορες ψυχικές καταστάσεις.

Η Molly Carlyle διδακτορική φοιτήτρια του πανεπιστημίου Exeter επεσήμανε ότι το MDMA, σε συνδυασμό με θεραπεία, μπορεί να δώσει αποτελεσματική αντιμετώπιση σε καταστάσεις ψυχολογικού τραύματος και αλκοολισμού.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι δεν ισχυρίζονται ότι το MDMA κάνει τους ανθρώπους πιο ενσυναίσθητους, αλλά υποδηλώνουν ότι αυτή η μελέτη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για έρευνα, έτσι ώστε να γίνουν πλήρως κατανοητές οι επιδράσεις του MDMA μακροπρόθεσμα στην ψυχή και, για την πιθανή χρήση του σε διαταραχές ψυχικής υγείας.

Πηγές:

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0269881119826594

https://www.news-medical.net/news/20190211/Mild-ecstasy-use-linked-to-greater-empathy-PTSD-research.aspx - Ananya Mandal, MD

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή