Αυστραλία: Σαρωτικές πλημμύρες στο Κουίνσλαντ

Κροκόδειλοι θεάθηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 07:40
UPD:11:13
REUTERS/SOCIAL MEDIA
A- A A+

Εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν στο βορειοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα ο στρατός της χώρας να αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές για να διασώσει κατοίκους.

Πολλοί κάτοικοι βρήκαν ξαταφύγιο στις οροφές των σπιτιών τους σε τμήματα της πολιτείας Κουίνσλαντ, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Townsville Bulletin, κροκόδειλοι θεάθηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Οι αρχές αναγκάστηκαν την Κυριακή να ανοίξουν τους υδατοφράκτες, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες νερού, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την κατάσταση.

EURONEWS

Ο τροπικός βορράς της αχανούς νήσου-ηπείρου είναι συνηθισμένος στις βροχές των μουσώνων αυτή την περίοδο του χρόνου, ωστόσο οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ήταν πολύ πιο έντονες από τον μέσο όρο, ειδικά στην παραθαλάσσια πόλη Τάουνσβιλ. Αυτού του είδους οι βροχές «δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 20 χρόνια, είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια», δήλωσε το Σάββατο η επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης της Κουίνσλαντ, Αναστάζια Πάλασουκ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας προειδοποίησε την Κυριακή για τον κίνδυνο νέων βροχοπτώσεων, ανεμοστρόβιλων και σφοδρών ανέμων τις προσεχείς ημέρες. Περίπου 20.000 κατοικίες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν εάν οι κατακρημνίσεις συνεχιστούν, σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία. Σχολεία και δικαστήρια θα μείνουν κλειστά σήμερα.

Η Αυστραλία βίωσε φέτος τον πιο θερμό Ιανουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ, κάτι που επιδείνωσε την ξηρασία στην ενδοχώρα και στο ανατολικό της τμήμα και συνετέλεσε στην αύξηση των δασικών πυρκαγιών.

Οι καύσωνες δεν είναι σπάνιοι στη διάρκεια του καλοκαιριού του νοτίου ημισφαιρίου, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή προκαλεί άνοδο των θερμοκρασιών, κάτι που επιτείνει τον κίνδυνο υπερβολικά θερμών ημερών καθώς και πυρκαγιών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή