Οι ασθενείς με καρκίνο του ήπατος μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία για λοίμωξη από ηπατίτιδα C

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 13:06
UPD:13:06
shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μια μεγάλη, πολυκεντρική μελέτη αντικρούει προηγούμενες μελέτες που έλεγαν ότι τα αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερη υποτροπή του καρκίνου του ήπατος.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου της UT Southwestern μελέτησαν τα αρχεία των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε επιτυχή θεραπεία για καρκίνο του ήπατος σε 31 ιατρικά κέντρα στη Βόρεια Αμερική, συγκρίνοντας αυτούς που έλαβαν και αυτούς που δεν έλαβαν άμεσα αντι-ιική θεραπεία κατά της ηπατίτιδας C. 

Η μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντική διαφορά την επανεμφάνιση του καρκίνου του ήπατος μεταξύ των δύο ομάδων.

Παρομοίως, η μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορά στην επιθετικότητα του καρκίνου σε εκείνους τους ασθενείς που εμφάνισαν υποτροπή.

Όπως ανέφερε ο Dr. Amit Singal, αναπληρωτής καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής και ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος για τον Όγκο του Ήπατος, η μελέτη αυτή ήταν εμπνευσμένη από μια μελέτη που έγινε το 2016 από ισπανούς ερευνητές. Αυτή η μελέτη έκανε αίσθηση στον Τύπο και πυροδότησε το φόβο για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του ήπατος για την ηπατίτιδα C.

Όπως, όπως λέει, με τα νέα δεδομένα έρχονται να καθησυχάσουν τους παρόχους υγείας οι οποίοι  μπορούν να νιώθουν ήρεμοι, καθώς είναι ασφαλές να θεραπεύσουν την ηπατίτιδα C σε αυτούς τους ασθενείς και να τους επιτρέψουν να λάβουν τα γνωστά οφέλη της θεραπείας αυτής για την ηπατίτιδα C.

Πάνω από 3 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ νοσούν
Περίπου 3,2 εκατομμύρια άτομα στις Η.Π.Α., η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έχουν χρόνια μόλυνση από παιδιά, ζουν με ηπατίτιδα C. Πολλά από αυτά τα άτομα αγωνίζονται με τη φλεγμονή του ήπατος και τη διαταραγμένη ηπατική λειτουργία, καθώς και την κίρρωση του ήπατος. Από το 2013, είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία της λοίμωξης από ηπατίτιδα C.

Η χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα C είναι επίσης μια από τις κύριες αιτίες του καρκίνου του ήπατος. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα μισά από όλα τα άτομα με καρκίνο του ήπατος έχουν υποκείμενη χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα C.

Αυξάνονται τα ποσοστά νέων καρκίνων του ήπατος
Το ποσοστό νέων περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες και η κατάσταση στο Τέξας έχει ξεφύγει καθώς η πολιτεία αυτή έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης της νόσου, στη χώρα.

Όταν ο καρκίνος του ήπατος διαγνωστεί νωρίς, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με χειρουργική επέμβαση, αφαίρεση ή θεραπεία ακτινοβολίας. 

Μερικές φορές οι ασθενείς με καρκίνο του ήπατος καταφέρουν να μείνουν καθαροί από τον όγκο, αλλά η υποκείμενη χρόνια μόλυνση από ηπατίτιδα C παραμένει και συνεχίζει να μειώνει περαιτέρω την ηπατική λειτουργία.

Η χρήση θεραπειών DAA είναι ασφαλής για ασθενείς με ηπατίτιδα C με ιστορικό καρκίνου του ήπατος
Σε αυτή τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology, το 42% των επιζώντων καρκίνου του ήπατος που έλαβαν θεραπεία με φάρμακα με άμεση δράση (DAAs) εμφάνισαν επανεμφάνιση του καρκίνου τους, σε σύγκριση με το 59% των ασθενών που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιιικά.

Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τον καθηγητή κλινικής έρευνας του καρκίνου και προϊστάμενο του τομέα Ηπατολογίας στο David Bruton, Δρ Singal, υποδεικνύουν ότι η χρήση θεραπειών DAA είναι ασφαλής και δυνητικά ευεργετική για τους ασθενείς με ηπατίτιδα C με ιστορικό καρκίνου του ήπατος. 

Ο Δρ Singal είναι μέλος του Περιφερειακού Καρκινολογικού Κέντρου Harold C. Simmons. Το Κέντρο Καρκίνου Simmons, είναι ένα από τα 49 NCI-καθιερωμένα Ολοκληρωμένα Κέντρα Καρκίνου στις Η.Π.Α. και το μοναδικό κέντρο που ονομάζεται έτσι στο Βόρειο Τέξας.

 Άλλα μέλη του πανεπιστημίου του UT Southwestern που συνέβαλαν στη μελέτη είναι η Dr. Nicole E. Rich, επίκουρη καθηγήτρια Εσωτερικής Ιατρικής και ο Δρ Caitlin Murphy, επίκουρος καθηγητής Κλινικών Επιστημών.

Πηγή: https://www.utsouthwestern.edu/newsroom/articles/year-2019/hepatitis-c.html

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή