Πέθανε ο Καθηγητής Φάνης Κακριδής

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 00:16
UPD:19:26
A- A A+

Ο Φάνης Κακριδής, ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και γιος του επίσης σημαντικού Καθηγητή φιλολογίας Ιωάννη Κακριδή, πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

Ο Φάνης Κακριδής γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα.   Γιος του διακεκριμένου για το έργο του Ιωάννη Θ. Κακριδή και της φιλολόγου Όλγας Κομνηνού - Κακριδή, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές κλασικής φιλολογίας στα Πανεπιστήμια του Μάιντς και του Τύμπιγκεν στη Γερμανία, όπου δίδαξε ως λέκτορας αρχαίων και νέων ελληνικών.  

Το 1964 εξελέγη Καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θέση στην οποία υπηρέτησε έως το 1984, με μια σύντομη διακοπή κατά την περίοδο της δικτατορίας.   Από το 1982 ως το 1984 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ) του Υπουργείου Παιδείας.

Επίσης, μεταξύ 1981-82 διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.   Μεταξύ 1988-1990 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως ειδικός επιστήμονας. Στο συγγραφικό του έργο ασχολήθηκε με την ιστορία, την ερμηνεία, την κριτική και τη μετάφραση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και έργων ξένων πανεπιστημιακών που αναφέρονται σ' αυτή.  

Συμμετείχε σε επιμορφωτικά σεμινάρια και αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Το Βήμα».   Τελευταίο του έργο η Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία, που προορίζεται για Καθηγητές και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.

Υπουργείο Πολιτισμού - Συλλυπητήριο μήνυμα

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του Φάνη Κακριδή. Ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με σπουδές και σταδιοδρομία στην Ελλάδα και την Γερμανία, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους φιλολόγους του καιρού μας. Δεινός μελετητής της αρχαίας γραμματολογίας, είχε μια ευρύτητα πνεύματος που του επέτρεπε να αξιοποιεί τις γνώσεις του για να στοχαστεί κάθε φορά πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εποχής του. Μιλούσε με καθαρότητα για ζητήματα δημοκρατίας, η οποία για τον Κακριδή δεν ήταν μόνο φιλοσοφική έννοια, αλλά βιωμένη καθημερινότητα. Το τίμημα της δέσμευσής του αυτής πλήρωσε με την καταδικαστική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου εναντίον του στη διάρκεια της δικτατορίας, εξαιτίας άρθρου που δημοσίευσε στο Βήμα ζητώντας αμνηστία ή αναστολή των ποινών των πολιτικών κρατουμένων.

Η βαθιά δημοκρατικότητα του Κακριδή διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε το επιστημονικό του πεδίο. Οι μεταφράσεις κλασσικών κειμένων στα νέα ελληνικά αλλά και η μετάφραση στην αττική διάλεκτο περιπετειών των Αστερίξ και Οβελίξ μαρτυρούν την επιθυμία του να μεταδώσει την οικειότητά του προς την αρχαία ελληνική γραμματεία στο ευρύ κοινό. Γι’ αυτό άλλωστε και όσοι είχαν την τύχη να σπουδάσουν κοντά του μιλούν για την απώλεια ενός μεγάλου δασκάλου.​

Ανακοίνωση ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Φάνη Κακριδή. Ο Φάνης Κακριδής, προερχόμενος από μια οικογένεια διακεκριμένων φιλολόγων, άφησε κι ο  ίδιος το στίγμα του στην έρευνα και γενικότερα την επιστήμη της φιλολογίας, εκφράζοντας παράλληλα γόνιμο προβληματισμό για την εκπαιδευτική πολιτική και ιδιαίτερα τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα στους νέους, τους μαθητές μέσης εκπαίδευσης, τους φοιτητές του

Προτεινόμενα για εσάς