Οι πέντε κανόνες της Επιστήμης της Ρομποτικής

ΑΧΑ: Τεχνητή νοημοσύνη και έξυπνα ρομπότ στην υπηρεσία του ανθρώπου
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 16:32
A- A A+

Δεκαέξι ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με κρίσιμα ζητήματα της εποχής της τεχνολογίας, σε 8 χώρες, υποστηρίζει το Ταμείο Έρευνας της AXA, με σκοπό την εξέλιξη του τομέα των νέων τεχνολογιών. Μεταξύ των αντικειμένων των προγραμμάτων αυτών είναι θέματα όπως η σωστή διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων, ή ενέργειες που αφορούν στην προστασία της πληροφορίας και των προσωπικών στοιχείων,

«Τη σημερινή εποχή, η τεχνολογία των σύγχρονων υπολογιστών επιτρέπει τη συλλογή, την ανάλυση και την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data). Η νέα αυτή Τεχνολογία Διαχείρισης (Big Data) αναμένεται να φέρει επανάσταση στους τομείς της ρομποτικής, της ιατρικής, των οικονομικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών, αλλά και σύγκλιση των επιστημονικών πεδίων και κυρίως της Πληροφορικής, με στόχο τον εντοπισμό ευκαιριών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων» αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΑΧΑ.

Η έρευνα της Dr. Joanna Bryson (Βραβείο ΑΧΑ, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο του Bath) σχετικά με τον σχεδιασμό έξυπνων συστημάτων και την ηθική δεοντολογία της Επιστήμης της Τεχνητής Νοημοσύνης προσέλκυσε πρόσφατα το ενδιαφέρον του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OCDE). Η έρευνά της παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση των αλλαγών που επιφέρει η άφιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)  στην καθημερινότητά μας.

«Το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν παρερμηνείες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τα έξυπνα ρομπότ», αναφέρει η Dr. Bryson. Η ερευνήτρια και η ομάδα της μελετούν τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την Επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα πειράματα που πραγματοποιούνται και αφορούν στον τρόπο που οι άνθρωποι συμπεριφέρονται και αλληλεπιδρούν με τα ρομπότ. Από το 2016, η ερευνήτρια είναι επίσης Σύμβουλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σκοπός του οποίου είναι η προώθηση και εφαρμογή μέτρων για την παγκόσμια οικονομική και κοινωνική ευημερία: «Οι άνθρωποι τείνουν να φοβούνται τις νέες τεχνολογίες και ταυτόχρονα, να περιμένουν πάρα πολλά από αυτές. Στην πραγματικότητα, η Επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι κάτι πολύ διαφορετικό, ένα εργαλείο, ένας τύπος προγραμματισμού», συμπληρώνει η Dr. Bryson.

Οι 5 κανόνες της Επιστήμης της Ρομποτικής (δημοσιεύθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, 2010)

  1. Τα ρομπότ δεν πρέπει να σχεδιάζονται για να χρησιμοποιούνται ως «όπλα», εκτός και αν προορίζονται για την εθνική ασφάλεια.

  2. Ο σχεδιασμός και η χρήση των ρομπότ πρέπει να ακολουθεί τους ισχύοντες νόμους, με σεβασμό πάντα στην ιδιωτική ζωή.

  3. Τα ρομπότ είναι προιόντα: ως τέτοια πρέπει να σχεδιάζονται, διασφαλίζοντας την ασφαλή χρήση τους.

  4. Τα ρομπότ είναι προιόντα που έχουν κατασκευαστεί από ανθρώπους: η ψευδαίσθηση των συναισθημάτων και της θέλησης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευση ευάλωτων χρηστών.

  5. Πρέπει να μπορούμε να γνωρίζουμε τον κατασκευαστή του κάθε ρομπότ.

Προτεινόμενα για εσάς