Βρετανία: Παραμονή στην Ε.Ε. θα έδειχνε νέο δημοψήφισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 06:26
UPD:06:33
REUTERS/HENRY NICHOLLS

Pro-EU demonstrators protest outside parliament in Westminster London, Britain, September 13, 2018. REUTERS/Henry Nicholls

A- A A+

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit σήμερα θα έδινε πιθανόν διαφορετικό αποτέλεσμα από εκείνο του 2016. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από δημοσκόπηση της Survation, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Channel 4 και η οποία έρχεται την ώρα που η Τερέζα Μέι βρίσκεται πιο κοντά σε μία συμφωνία με την Ε.Ε., αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη αμφισβήτηση στο εσωτερικό. 

Στην online δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 20.000 πολίτες, το 54% τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 46% υπέρ της εξόδου. 

Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει επανειλημμένα κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, ωστόσο πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι φωνές, που ζητούν κάλπες για την έγκριση της οριστικής συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει με τους 27 της κοινότητας.

Ακόμη κι αν η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία σύμφωνα με τους Times θα προτείνει συμβιβασμό για τα ιρλανδικά σύνορα και τους τελωνειακούς ελέγχους, ξεπεράσει τις συγκρούσεις στο εσωτερικό των Τόρις και κλείσει συμφωνία, η έρευνα της Survation κατέδειξε ότι το 33% θα την απέρριπτε, ενώ μόλις το 26% θα την αποδεχόταν.

Αν η Τερέζα Μέι οδηγηθεί σε no deal, τότε το 36% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε., ενώ το 35% ότι πρέπει να μείνει στην κοινότητα. Το 19% δηλώνει πως η διαδικασία πρέπει να καθυστερήσει ώστε να κλειστεί συμφωνία.

Αν από την άλλη η Μέι κλείσει μια συμφωνία, το 43% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν αν την δέχονται ή εάν θέλουν η χώρα να μείνει στην ΕΕ, ενώ το 37% απορρίπτει αυτή την επιλογή.

Σημειώνεται ότι έως τώρα οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν κατέγραφαν σημαντικές μεταβολές στην κοινή γνώμη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή