Φάκελος Κύπρου: Στη δημοσιότητα οι τέσσερις πρώτοι τόμοι

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 14:33
UPD:14:37
Nick Paleologos / SOOC
A- A A+

Οι πρώτοι τέσσερις τόμοι από το υλικό του «Φακέλου της Κύπρου» δόθηκαν στη δημοσιότητα στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων.

Νωρίτερα, τους τόμους του «Φακέλου της Κύπρου» παρέδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για τους τέσσερις πρώτους τόμους, 600 σελίδων ο καθένας, από τους συνολικά 30 τόμους που αποτελούν το σύνολο του υλικού από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που είχε συσταθεί πριν από 33 χρόνια αναφορικά με το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

«Από το 2015 ξεκίνησε η διαδικασία της επεξεργασίας του πρωτογενούς υλικού, όταν η ολομέλεια της ελληνικής Βουλής αποφάσισε να αποδοθεί όλο το υλικό στους Κύπριους αδελφούς μας» ανέφερε ο κ. Βούτσης παραδίδοντας τους φακέλους στον κ. Παυλόπουλο και πρόσθεσε: «Παράλληλα, ξεκίνησε η επεξεργασία από ειδικούς, το υλικό καταγράφηκε και έχει ψηφιοποιηθεί. Σύντομα θα ανέβει και στο ιστολόγιο της Βουλής, θα το δώσουμε στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη και θα αποτελέσει το έναυσμα για να συγκεντρωθεί επιπλέον υλικό από μαρτυρίες πρωταγωνιστών και από άλλες πηγές, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη».

Διαβάστε εδώ τους τέσσερις τόμους του «Φακέλου της Κύπρου»

Τόμος Α': Τα πορίσματα 

Τόμος Β': Τα διαδικαστικά

Τόμος Γ': Πρακτικά Συνεδριάσεων (1-8)

Τόμος Δ': Πρακτικά Συνεδριάσεων (9-12)

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή