ΟΠΑ: «Λουκέτο» διαμαρτυρίας αύριο για την παρουσία τοξικοεξαρτημένων στους γύρω χώρους του

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 15:28
UPD:19:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
A- A A+

Τη συμβολική αναστολή της ακαδημαϊκής λειτουργίας των προπτυχιακών προγραμμάτων του Ιδρύματος αύριο, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, αποφάσισε σήμερα η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), αφού επανεξέτασε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του, εξαιτίας της παρουσίας εμπόρων-διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Η απόφαση ελήφθη «με αίσθημα ευθύνης και εκφράζοντας την αγωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας, πρωτίστως των χιλιάδων φοιτητών του Ιδρύματος, και με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος της ασφάλειας και των συνθηκών υγιεινής», «προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το Πανεπιστήμιο».

Η Σύγκλητος, που δηλώνει ότι παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να επανεξετάσει την κατάσταση, σημειώνει ότι οι συνθήκες που περιγράφει το ψήφισμά της στις 18 Οκτωβρίου, οι οποίες (α) δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή των φοιτητών και εργαζομένων στο Ίδρυμα, (β) προκαλούν φόβο και έντονη ανησυχία στους εργαζομένους και κυρίως στους φοιτητές, με αποτέλεσμα αυτοί να αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα,«εξακολουθούν να υφίστανται και βαίνουν τις τελευταίες ημέρες επιδεινούμενες».

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκης, ανέφερε ότι «εδώ και δυόμισι χρόνια» ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς για τα προβλήματα. Όπως είπε, στους χώρους γύρω από το ΟΠΑ γίνεται εμπορία και χρήση ναρκωτικών, διαδραματίζονται «δυσάρεστες και παράνομες καταστάσεις», που θέτουν ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας και πρόσβασης στο πανεπιστήμιο, δυσχεραίνοντας το ακαδημαϊκό έργο.

Για τον κ. Γιακουμάκη, το πρόβλημα θέλει μόνιμη λύση και όχι περιστασιακή επέμβαση από πλευράς αστυνομίας. «Η αστυνομία παρεμβαίνει διαρκώς. Αλλά το πρόβλημα μεταλλάσσεται, χωρίς να επιλύεται» είπε, σημειώνοντας ότι είναι θέμα των αρμόδιων φορέων να επέμβουν, ώστε να βρεθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα.

Απαντώντας στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, που ζήτησε από τους πρυτάνεις να καλούν την αστυνομία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ο κ. Γιακουμάκης σχολίασε ότι η ευθύνη του πρύτανη είναι μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου, ενώ τα όσα συμβαίνουν στους γύρω δρόμους, όχι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή