«Τα έξι ρωσικά υποβρύχια στη νότια Ευρώπη ανησυχούν το NATO»

Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2018 07:57
UPD:08:00
EPA/PAVEL KONONOV

Φωτ. αρχείου.

A- A A+

Τα έξι ρωσικά υβριδικά υποβρύχια κλάσης Kilo τα οποία κινούνται στη νότια Ευρώπη «ανησυχούν» το NATO, υπογράμμισε την Παρασκευή ο Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, επικεφαλής της διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νάπολη, της μιας από τις δύο επιχειρησιακές διοικήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον, ο ναύαρχος Φόγκο παρατήρησε ότι η Ρωσία εκσυγχρόνισε τα τελευταία χρόνια τον στόλο των υποβρυχίων της, αποκτώντας σκάφη νέας γενιάς.

Όπως πρόσθεσε, έξι ρωσικά υποβρύχια «επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο».

Διευκρίνισε, δε, ότι τα υποβρύχια αυτά είναι εφοδιασμένα με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Kalibr, ικανούς να πλήξουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία σ' εμένα και είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στους εταίρους και τους φίλους μου στο NATO», συνέχισε ο Αμερικανός ναύαρχος, άλλοτε κυβερνήτης επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για την ικανότητα του NATO να επιτηρεί μόνιμα τις κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων, ο ναύαρχος Φόγκο ανέφερε ότι «διαθέτουμε ένα ακουστικό πλεονέκτημα το οποίο πρόκειται να διατηρήσουμε», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή