Δ. Αβραμόπουλος: Όσοι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής θα πρέπει να επιστρέφουν

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 23:01
UPD:23:05
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τρίτα κράτη στους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της υπουργικής διάσκεψης που διοργάνωσε στη Βιέννη η αυστριακή προεδρία, στην οποία συμμετείχαν ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ, υπουργοί από τρίτα κράτη της Αφρικής και των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών οργανισμών.

Ειδικότερα, οι συζητήσεις με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων επικεντρώθηκαν στη συνεργασία σε ό,τι αφορά το άσυλο, τη μετανάστευση, την προστασία των συνόρων, την αστυνομική συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ αντικείμενο των συζητήσεων με τις αφρικανικές χώρες ήταν η ασφάλεια και η μετανάστευση.

«Η Ευρώπη και η Αφρική αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, οι οποίες θα πρέπει να μετατραπούν σε κοινές ευκαιρίες. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό αφορά μόνο στη μετανάστευση. Η μετανάστευση είναι όντως ένα σημαντικό στοιχείο, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Η ασφάλεια αποτελεί κι αυτή καθοριστικό παράγοντα, όπως και το εμπόριο, οι επενδύσεις, η επιχειρηματική δραστηριότητα» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Χέρμπερτ Κικλ.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε το μήνυμα ότι «οφείλουμε να εργασθούμε από κοινού για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος ευημερίας και σταθερότητας, και στις δυο πλευρές της Μεσογείου».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να ενταθούν οι κοινές προσπάθειές για τον περιορισμό των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, αλλά και να ενισχυθούν οι νόμιμες οδοί με έναν συνεκτικό τρόπο. «Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος είναι προς το συμφέρον τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των αφρικανικών κρατών κι απαιτεί συνεργασία. Η σημερινή διάσκεψη ήταν χρήσιμη για την ανταλλαγή απόψεων σε όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά και για τα βήματα που θα γίνουν στο μέλλον» σημείωσε.

Ως προς την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών και εμπορίας ανθρώπων, καθώς και την αντιμετώπιση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει εντείνει τη συνεργασία της με σημαντικές χώρες της Αφρικής. «Αυτό σημαίνει ότι παρέχουμε από τη μια πλευρά τη στήριξή μας για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης των συνόρων και επιχειρήσεων κατά των διακινητών. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είμαστε και οι δυο πλευρές συνεπείς ως προς τις επιστροφές και τις επανεισδοχές. Όσοι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Κατά τον κ. Αβραμόπουλο, «όλοι θέλουμε να εργαστούμε για τον περιορισμό των επικίνδυνων μεταναστευτικών διαδρομών και για να μη χάνονται ζωές, είτε στη θάλασσα, είτε στην ξηρά, αλλά και για να διασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μεταναστών και της αρχής της μη επαναπροώθησης». Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε γνωστό πως μαζί με τους εταίρους της ΕΕ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση, εξετάζονται τρόποι για το πώς μπορούν να επιτευχθούν πιο αποτελεσματικά αυτοί οι στόχοι.

Σ' αυτό το σημείο επισήμανε πως «όταν λέμε ότι πρέπει να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση, πρέπει ταυτόχρονα να είμαστε ανοικτοί στην ενίσχυση των νόμιμων οδών μετανάστευσης» και συμπλήρωσε πως τα κράτη-μέλη έχουν ήδη επανεγκαταστήσει περισσότερα από 13.200 άτομα φέτος, από τα συνολικά 50.000 που έχουν δεσμευτεί.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Ευρωπαίος επίτροπος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, καθώς και με τον υπουργό Εσωτερικών της Τυνησίας, Hichem Fourati.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή