Στόλτενμπεργκ σε Ζάεφ: Ανοιχτή η πόρτα του ΝΑΤΟ, μόνο αν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 17:21
UPD:19:23
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI
A- A A+

EURONEWS
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δεχθεί την ΠΓΔΜ, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας, επανέλαβε ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του με την ηγεσία της χώρας στα Σκόπια.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ο λαός της ΠΓΔΜ θα αποφασίσει αν θα την διαβεί», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας: «Το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια».

Αναφέρθηκε επίσης στις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει τα Σκόπια σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και η άμυνα, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Όπως είπε, η ασφάλεια στην περιοχή θα φέρει οικονομική μεγέθυνση και ανέφερε ως παράδειγμα το Μαυροβούνιο, λέγοντας ότι μετά την ένταξή του στη Συμμαχία διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις στη χώρα.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται μπροστά σε μια «ιστορική ευκαιρία» που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί για να ενταχθεί στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν πουν όχι στη συμφωνία για το όνομα θα μπορούν να πουν ναι στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν ισχύει. Ναι στη συμφωνία σημαίνει ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όχι στη συμφωνία σημαίνει όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προέτρεψε τους ψηφοφόρους της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα. Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι 29 χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απηύθυναν στην ΠΓΔΜ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που διεξήχθη στις 12 Ιουλίου, πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι ξεκίνησαν ήδη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πως η Συμμαχία περιμένει την ΠΓΔΜ να γίνει το 30ο μέλος της.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του δημοψηφίσματος για την ονομασία σε λίγες εβδομάδες. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία θα στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας.

Προσέθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ενθαρρυντικές, διότι η πλειοψηφία, όπως είπε, επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Τέλος, και ο κ. Ζάεφ ξεκαθάρισε ότι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν υπάρχει εναλλακτική πλην της επικύρωσης της συμφωνίας του ονόματος.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στα Σκόπια αναχώρησε για την Αθήνα όπου το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να τον ενημερώσει για την υπό εξέλιξη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή