Στο φως η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Γερμανίας

Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 09:10

Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Κολωνία. Στο κέντρο της πόλης βρέθηκαν τα θεμέλια μιας ρωμαϊκής βιβλιοθήκης, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη της Γερμανίας.

Οι τοίχοι και τα δάπεδα που ήρθαν στο φως καλύπτουν μια επιφάνεια περίπου 200 τ.μ. στην αγορά του ρωμαϊκού οικισμού και χρονολογούνται στον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Kölner Stadt Anzeiger», ειδικοί τοποθετούν πιο συγκεκριμένα την κατασκευή της βιβλιοθήκης μεταξύ 150 και 200 μ.Χ. «Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη ρωμαϊκή βιβλιοθήκη στη Γερμανία» ανέφερε ο Μάρκους Τρίερ, διευθυντής του Μουσείου Ρωμαϊκής και Γερμανικής Ιστορίας της Κολωνίας.

Το ρωμαϊκό κτίσμα ήταν πιθανώς διώροφο και είχε ύψος εννέα μέτρα. «Υπήρχαν σίγουρα εκεί πολλές χιλιάδες πάπυροι προς δανεισμό», αναφέρει ο Τρίερ. Αυτό που σήμερα έχει απομείνει είναι δύο μικρά καλογυαλισμένα δάπεδα και οι τοίχοι στα θεμέλια του κτηρίου. Η βιβλιοθήκη είχε χτιστεί με ένα υλικό παρόμοιο με το σύγχρονο μπετόν, δηλαδή με ένα μείγμα ασβεστόλιθου και τραχείτη.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τα θεμέλια της ρωμαϊκής βιβλιοθήκης πριν από έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του νέου εκκλησιαστικού κέντρου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Κολωνίας. «Στην αρχή υποθέσαμε ότι επρόκειτο για τα ερείπια μιας αίθουσας δημόσιων συναθροίσεων», δήλωσε ο Τρίερ. Ωστόσο, η αρχιτεκτονική του κτίσματος, οι τοίχοι και ιδίως κάποιες εσοχές σε αυτούς, είχαν ιδιορρυθμίες. Ειδικότερα, αυτές οι ευρύχωρες εσοχές στους εσωτερικούς τοίχους μελετήθηκαν ενδελεχώς για πολλούς μήνες σε σύγκριση με άλλα αντίστοιχα ρωμαϊκά ευρήματα.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όπως στις διάσημες αρχαίες βιβλιοθήκες της Αλεξάνδρειας, της Εφέσου και της Ρώμης, έτσι και στην Κολωνία αυτές οι εσοχές θα μπορούσαν να χρησιμεύουν για τη φύλαξη παπύρων . Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν, επίσης, ότι από την ημικυκλική οροφή της βιβλιοθήκης, σε σχήμα αψίδας, κρεμόταν ένα άγαλμα της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας και της γνώσης.

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή