Ν.Δ. για «Κλεισθένη»: Νομοθετείτε ακυβερνησία και διαφθορά

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 17:53
UPD:18:10
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για μεθοδεύσεις, μικροκομματικά παιχνίδια και τακτικισμούς κατηγόρησε στη Βουλή την κυβέρνηση η ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» οδηγεί σε ακυβερνησία και διαφθορά τους δήμους.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάκης Βορίδης, τάχθηκε κατά της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ για το ζήτημα κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι υπέρ, ωστόσο το σύνδεσε με την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νέας τροπολογίας από τη ΝΔ.

«Εμάς η θέση μας είναι πάγια και σταθερή για την κατάτμηση. Από τη στιγμή που και εσείς υποστηρίζετε την ψήφο για τους απόδημους και συμφωνούμε σε αυτά τα δύο, ελάτε να τα δούμε μαζί. Κι αφού είμαστε έτοιμοι, να γίνει μια συνολική ενιαία παρέμβαση στον νόμο. Γιατί αρνείστε ένα ζήτημα που αφορά την ισοτιμία και την ισονομία για να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους οι κάτοικοι του εξωτερικού; Εμείς θα ξανακαταθέσουμε τροπολογία για να δούμε που θα σταματήσει η υποκρισία» ανέφερε.

Σχολιάζοντας την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για ταυτόχρονες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ευρωεκλογών, που έκανε δεκτή ο υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για «φαρσοκωμωδία και προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει το τοπίο ως προς τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, γιατί βρίσκεται σε πανικό».

«Είναι απλό, ξεκάθαρο ότι εκείνο που γίνεται σήμερα δεν είναι γιατί συνεκτιμήσατε τα συνταγματικά επιχειρήματα που έχουν βάση, αλλά γιατί βρίσκεστε σε πανικό, σε αποδρομή, σε κατάρρευση. Εργαλοποιείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με αισχρό και απαράδεκτο τρόπο. Εμείς αρνούμαστε να συμπράξουμε σε αυτή την ιταμή τακτική» επισήμανε ο κ. Βορίδης.

«Το σημαντικό είναι ότι με τη μετακίνηση των Αυτοδιοικητικών εκλογών που γίνεται ομολογήσατε ότι είναι προεξοφλημένη η ήττα σας. Ξέρετε ότι όποια στρατηγική και να ακολουθήσετε, όταν θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, θα χάσετε και άρα θα ακυρωθεί ο "Κλεισθένης" που φέρνετε, παίζοντας μικροκομματικά παιχνίδια».

Ο κ. Βορίδης ήταν έντονα επικριτικός για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, επαναλαμβάνοντας ότι θα δημιουργήσει ακυβερνησία.

«Νομοθετείτε την ακυβερνησία και τη διαφθορά στους δήμους και δεν έχετε τίποτα άλλο να πείτε εκτός από το ιδεοληπτικό σας επιχείρημα της ισοτιμίας και ισονομίας της ψήφου.

Στη πραγματικότητα σήμερα νομοθετείτε με συγκεκριμένη διάταξη τη συναλλαγή, τη μετακίνηση δημοτικών συμβούλων από παράταξη σε παράταξη και τον ορισμό αντιδημάρχων και αντιπεριφερειάρχη από άλλη παράταξη.

Είναι ξεκάθαρο τι γίνεται και είναι ξεκάθαρες και οι συνέπειες. Εξυπηρετείτε μικροκομματικές στοχεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει να δώσει στους λίγους αυτοδιοικητικούς του ρόλο μέσα από το ξεχαρβάλωμά της» υποστήριξε.

Ο εισηγητής της ΝΔ καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια «γενικότερης επίθεσης κατά των θεσμών, αλλά και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

«Η αντίδρασή σας είναι όποιος δεν σας χειροκροτά, πρέπει να χειραγωγηθεί. Ποτέ ξανά κυβέρνηση δεν είχε στόχο τα μέσα και τους δημοσιογράφους με τον τρόπο που το κάνετε εσείς. Έχετε συνηθίσει στη στρατευμένη δημοσιογραφία Αυτή είναι η αντίληψή σας» είπε.

«Δεν σας απασχολούν τα κρίσιμα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η γραφειοκρατία, το πολυδαίδαλο των αρμοδιοτήτων, η διαχείριση των απορριμμάτων, η υποχρηματοδότηση. Σ' αυτά μηδέν οι παρεμβάσεις σας» κατέληξε ο Μάκης Βορίδης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή