Ιταλία: Εσωτερική αντιπολίτευση στη μεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 13:11
UPD:13:16
EPA/PAOLO MAGNI
A- A A+

Σοβαρές κριτικές άρχισε να δέχεται ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι από τους συναδέλφους του, υπουργούς της κυβέρνησης Κόντε. Ο γραμματέας της Λέγκα, ως γνωστόν, έχει ζητήσει να μην μπαίνουν στα ιταλικά λιμάνια ούτε τα στρατιωτικά πλοία που σώζουν μετανάστες.

Ο αρχηγός ωστόσο των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο La 7, απαντά ότι η απαγόρευση αυτή ισχύει μόνο για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δεν σέβονται τους κανόνες.

«Η Μεσόγειος είναι μια ανοιχτή θάλασσα. Πρέπει να βάλουμε κάποιους κανόνες, αλλά όχι να κλείσουμε την πρόσβαση. Yποδοχή είναι μια ωραία λέξη, απώθηση άσχημη», επεσήμανε και η υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «L' Avvenire».

Ο Σαλβίνι δείχνει να μην είναι πλέον πανίσχυρος. Τα Πέντε Αστέρια θέλουν να δείξουν ότι βαραίνει και η δική τους γνώμη και ότι δεν ακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε είναι να μεταφέρονται όντως οι μετανάστες σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Αλλά στο μεταξύ δεν θα απαγορευθεί στα στρατιωτικά πλοία να έρχονται στην Ιταλία.

EURONEWS

Στη μετριοπαθή αυτή στροφή μπορεί να συνέβαλαν και κάποιες «συμβουλές» του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θεωρεί βασικό σημείο αναφοράς την αλληλεγγύη και δεν θέλει να απομονωθεί η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Καθολική Εκκλησία επίσης έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι απορρίπτει τη «σκληρή γραμμή».

Τώρα μένει να εξακριβωθεί αν ο Ματέο Σαλβίνι θα λάβει υπόψη του τις δηλώσεις αυτές ή αν θα συνεχίσει στη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική του.

Προς το παρόν επιμένει ότι «με τον πρωθυπουργό υπάρχει κοινή γραμμή», ενώ υποστηρίζει ότι οι 66 μετανάστες που μεταφέρονται στην Ιταλία με το στρατιωτικό πλοίο «Diciotti» θα αποβιβασθούν μόνον αν υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις, δηλαδή ότι όσοι μετανάστες απείλησαν το πλήρωμα εμπορικού πλοίου που ήθελε να τους παραδώσει στη λιβυκή ακτοφυλακή, θα τιμωρηθούν με φυλάκιση και στη συνέχεια θα επαναπατριστούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή