Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 17:25
UPD:18:46
REUTERS/GORAN TOMASEVIC
A- A A+

Ολοκληρώθηκε και επίσημα στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η ψηφοφορία στην Τουρκία, καθώς οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έκλεισαν.

Δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls) δεν γίνονται και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

Οι εκλογές αυτές, στις οποίες δικαίωμα ψήφου είχαν σχεδόν 60 εκατ. εκλογείς, θεωρούνται ως μια μεγάλη πρόκληση για τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 15 χρόνια.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κυρίως αν θα εκλεγεί στην προεδρία από τον πρώτο γύρο και αν το AKP θα διατηρήσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

EURONEWS

Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος για την προεδρία δεν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Δηλώσεις Ιντζέ

Στο μεταξύ, ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές, Μουχαρέμ Ιντζέ, δήλωσε σήμερα ότι οι τούρκοι πολίτες θα πρέπει να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, δήλωσε πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» και σημείωσε πως δεν έχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι «πολύ καλά».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή