Ρουμανία: Ο πρόεδρος Γιοχάνις παραπέμπει τη δικαστική μεταρρύθμιση στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 15:51
UPD:17:25
EPA/ROBERT GHEMENT

Σύμφωνα με τον κεντροδεξιό επικεφαλής του ρουμανικού κράτους, οι αλλαγές της κυβέρνησης υπονομεύουν τον αγώνα που έχει γίνει στη χώρα για την πάταξη της διαφθοράς.

Το πακέτο της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη της κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών - Φιλελευθέρων απέρριψε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, παραπέμποντάς το στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Σύμφωνα με τον κεντροδεξιό επικεφαλής του ρουμανικού κράτους, οι αλλαγές της κυβέρνησης υπονομεύουν τον αγώνα που έχει γίνει στη χώρα για την πάταξη της διαφθοράς. Ανάλογη θέση με τον πρόεδρο της Ρουμανίας έχουν εκφράσει και ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Ο κ. Γιοχάνις σημείωσε ότι επικαλείται, στο συγκεκριμένο ζήτημα και τη Συνθήκη της Βενετίας.

Οι σχέσεις του προέδρου με την κυβέρνηση Κεντροαριστεράς - μικρού τμήματος της Κεντροδεξιάς είναι έτσι κι αλλιώς τεταμένες, λόγω της εμπλοκής πολλών στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών σε υποθέσεις διαφθοράς, ενώ έφτασαν σε νέα «χαμηλά» πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να μετακινήσει τη ρουμανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, χωρίς να συμβουλευθεί τον πρόεδρο.

Η Ρουμανία είναι ημιπροεδρική δημοκρατία, με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να έχουν τον έλεγχο των βασικών κατευθύνσεων της πολιτικής της χώρας, τον αρχηγό του κράτους ωστόσο να έχει σημαντικές ρυθμιστικές αρμοδιότητες και να εκπροσωπεί τη χώρα στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή