Π. Καμμένος: Θα εμποδίσουμε τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ

«Εγώ χαράζω την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Άμυνας»
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 10:03
UPD:10:33
SOOC/Menelaos Myrillas

Μιλώντας συγκεκριμένα στον Ant1 ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι αδύνατον, με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στα Σκόπια, να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που είναι όρος της ελληνικής πλευράς», καθώς αυτό «προϋποθέτει εκλογές».

A- A A+

«Θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο την χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία της γειτονικής χώρας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σχετικά με τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη για το Σκοπιανό.

Μιλώντας συγκεκριμένα στον Ant1 ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι αδύνατον, με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στα Σκόπια, να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που είναι όρος της ελληνικής πλευράς», καθώς αυτό «προϋποθέτει εκλογές». Ερωτηθείς εάν η άρνησή του στη χρήση του όρου «Μακεδονία» μπορεί να σημάνει την αποχώρηση του κόμματός του από την συγκυβέρνηση απάντησε ότι η σύμπραξη των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε στην βάση συγκεκριμένων όρων και στόχων. «Αν ωστόσο όλα αυτά γίνουν εμείς, ως κυβερνητικός εταίρος, δεν θα συμφωνήσουμε να έρθει τέτοια συμφωνία στην Βουλή, κάτι που προϋποθέτει και την συμφωνία της Ν.Δ., τότε θα δούμε ποιες θα είναι οι διαδικασίες» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «για να πέσει η κυβέρνηση πρέπει να το θέλουμε κι εμείς και ο κ. Τσίπρας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ονομασία «Gorna Macedonija» είπε ότι «αυτή είναι η άποψη του Πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι ο ίδιος είναι «υπουργός Εθνικής Άμυνας σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με 'κόκκινες γραμμές' από τους δύο εταίρους, οι οποίες γίνονται σεβαστές κάθε φορά από κάθε μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού». Εκτίμησε πάντως ότι το Σκοπιανό «δεν θα έλθει ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές», σημειώνοντας ότι λόγω αυτού δεν τίθεται και θέμα κυβερνητικής συνοχής και παραμονής των ΑΝΕΛ στην συγκυβέρνηση.

«Την πολιτική του υπ. Εθνικής Άμυνας την χαράσσω εγώ»

Σχετικά με το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές και απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη περί «υπερτροφικού λόγου» ο κ. Καμμένος δήλωσε δικαιωμένος για τα περί «ομηρίας».

«Οι δύο στρατιωτικοί είναι όμηροι, διότι βρίσκονται έγκλειστοι σε μια φυλακή, χωρίς επί 26 ημέρες να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, ενώ εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια, σε ανάλογες περιπτώσεις, στρατιώτες και από την Ελλάδα και από την Τουρκία επεστράφησαν μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των διοικητών των μονάδων στην μεθόριο» επισήμανε.

Όπως ανέφερε, την ίδια ορολογία για τους δύο αξιωματικούς χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ορεστιάδα, ενώ αυτό, συνέχισε, είναι και το πνεύμα της παρέμβασης της Ε.Ε. στην Τουρκία.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο ίδιος είναι που χαράσσει την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αν και χαρακτήρισε «άριστη» τη συνεργασία του με τον κ. Κουβέλη. «Την πολιτική του υπ. Εθνικής Άμυνας την χαράσσω εγώ, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια, αλλά ο στόχος είναι να γυρίσουν οι δύο Έλληνες. Ο κ. Κουβέλης, για τον διορισμό του οποίου συμφώνησα κι εγώ, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνεργαζόμαστε άριστα» είπε.

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν μέχρι το Πάσχα»

Εκτίμησε παράλληλα ότι η «παρέμβαση των κ. Γιούνκερ και Τουσκ θα έχει αποτέλεσμα και οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα». Ανέφερε ωστόσο πως δεν είναι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, «διότι στην Τουρκία υπάρχει και ένας Αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν». «Αν η Τουρκία πράγματι είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατεί δύο στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ, όπου είναι μέλος» πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή