ΗΠΑ: «Πολύ δίκαιους» δασμούς υπόσχεται ο Τραμπ

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 20:36
UPD:20:40
REUTERS/JONATHAN ERNST

Την υπόσχεση ότι οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, τους οποίους θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα, θα είναι πολύ δίκαιοι, έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πιθανών εξαιρέσεων για το Μεξικό, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες.

«Θα είμαστε πολύ δίκαιοι και πολύ ευέλικτοι», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη μιας υπουργικής σύσκεψης στον Λευκό Οίκο

Πριν μια εβδομάδα, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% αλουμινίου.

Στις σύντομες δηλώσεις σήμερα άφησε να εννοηθεί ότι κάποιες χώρες ενδέχεται να απαλλαγούν από αυτούς τους δασμούς.

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Αυστραλία, έχουμε εμπορικό πλεόνασμα με την Αυστραλία, μια σπουδαία χώρα, εταίρος μας επί πολλά χρόνια, θα κάνουμε κάτι άλλο μαζί τους», σημείωσε.

«Θα κάνουμε κάτι διαφορετικό με άλλες χώρες», πρόσθεσε, ασκώντας κριτική στην Γερμανία, στο ζήτημα του εμπορίου, αλλά επίσης και για τις δαπάνες άμυνας εντός του ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να εξαιρέσει προσωρινά τον Καναδά και το Μεξικό από τους νέους δασμούς, ενώ και ο ίδιος ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η απόφασή του για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθεί εν τέλει από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την NAFTA που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ΗΠΑ και των δύο χωρών.

«Αν επιτύχουμε μια συμφωνία, είναι πολύ πιθανό να μην επιβάλλουμε δασμούς σε αυτές τις δύο χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για αυτούς τους δασμούς αναμένονται σήμερα στις 15:30, τοπική ώρα (22:30 ώρα Ελλάδας).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή