Γερμανία: Σκεπτικισμός Ντε Μεζιέρ για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 15:09
UPD:15:10
EPA/KAY NIETFELD

«Οι χώρες θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσουν τους όρους και μετά θα μπορέσει να αποφασιστεί η ένταξή τους. Το να θέτουμε ημερομηνίες είναι η λάθος σειρά», ανέφερε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο κ. Ντε Μεζιέρ.

Δεν θεωρώ καλή ιδέα να θέτουμε ημερομηνίες και να λέμε ότι μέχρι το 2025 πρέπει να έχουν γίνει όλα, δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, στέλεχος της κεντροδεξιάς CDU της Ά. Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες.

«Οι χώρες θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσουν τους όρους και μετά θα μπορέσει να αποφασιστεί η ένταξή τους. Το να θέτουμε ημερομηνίες είναι η λάθος σειρά», ανέφερε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο κ. Ντε Μεζιέρ.

Στο ζήτημα της μετανάστευσης, η Γερμανία επιμένει σε μια «δίκαιη» κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη, όπως τόνισε ο απερχόμενος υπουργός. «Συζητάμε σε ποιο βαθμό και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το επιτύχουμε. Αλλά η θέση μας παραμένει σταθερή».

Εξαιτίας της διαμάχης για το σύστημα ποσοστώσεων αναφορικά με την κατανομή των προσφύγων στην Ε.Ε., η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου δεν έχει προχωρήσει από το 2016. Στόχος των ευρωπαϊκών κρατών είναι να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο.

Παράταση για τους συνοριακούς ελέγχους εντός Σένγκεν;

Το ενδεχόμενο παράτασης των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν συνεχίζει να προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. «Εναπόκειται σε εμάς να ασκήσουμε περισσότερη πειθώ», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερτ Κικλ, στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών. «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν το κάνουμε για πλάκα, αλλά για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας», πρόσθεσε σχετικά.

Εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης και των συνεπαγόμενων προβλημάτων ασφαλείας, χώρες που ανήκουν στη ζώνη Schengen, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, διενεργούν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, ενώ τάσσονται υπέρ της παράτασής τους.

Η Κομισιόν είχε προτείνει το φθινόπωρο να παραταθούν οι έλεγχοι μέχρι και για τρία έτη. Στην παρούσα φάση, ισχύει εξάμηνη παράταση. Η βουλγαρική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ωστόσο πιέζει για την άρση των συνοριακών ελέγχων, αν και η ίδια η Βουλγαρία δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας Μικαελ Φαρούτζια δήλωσε ότι «τα τείχη μεταξύ των κρατών Σένγκεν θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σπάνια».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή