Συρία: Συμφωνία Άσαντ - Κούρδων για είσοδο κυβερνητικών δυνάμεων στο Αφρίν

Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018 22:12
UPD:19/02/2018 07:29
REUTERS/KHALIL ASHAWI

Η συμφωνία υπογραμμίζει την ολοένα και πιο περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη βόρεια Συρία όπου οι κουρδικές δυνάμεις, η συριακή κυβέρνηση, οι οργανώσεις ανταρτών, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν εμπλακεί σε ένα περίπλοκο ιστό συμμαχιών και αντιπαλοτήτων.

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην περιοχή της Αφρίν και να βοηθήσουν στην απώθηση των τουρκικών δυνάμεων, γνωστοποίησε στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων.

Ο Μπάντραν Τζία Κουρντ, σύμβουλος της κουρδικής διοίκησης στη βόρεια Συρία, δήλωσε ότι στρατεύματα θα αναπτυχθούν κατά μήκος συνοριακών θέσεων και ενδεχομένως θα εισέλθουν στην περιοχή εντός των επόμενων δύο ημερών.

Η συμφωνία υπογραμμίζει την ολοένα και πιο περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη βόρεια Συρία όπου οι κουρδικές δυνάμεις, η συριακή κυβέρνηση, οι οργανώσεις των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν έχουν εμπλακεί σε έναν περίπλοκο ιστό συμμαχιών και αντιπαλοτήτων.

Η Τουρκία άρχισε τον Ιανουάριο αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στην επαρχία Αφρίν της Συρίας εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στη σύρραξη που μαίνεται στη χώρα.

Κύρια πολιτική δύναμη πίσω από τις κουρδικές YPG είναι το συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), αδελφή οργάνωση του - παράνομου στην Τουρκία - Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), αφού και οι δύο οργανώσεις αναγνωρίζουν ως ιδεολογικό καθοδηγητή τους τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Ταυτόχρονα, όμως, οι YPG είναι βασική δύναμη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίες είναι ο βασικός συνεργάτης στο έδαφος της Συρίας του διεθνούς συνασπισμού - υπό τις ΗΠΑ - ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή