Πράγα: Φιλοσέρβοι Τσέχοι θα διαδηλώσουν την Παρασκευή ότι «το Κόσοβο είναι σερβικό»

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 12:49
UPD:12:52
REUTERS/HAZIR REKA

Φιλοσέρβοι Τσέχοι οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην Πράγα, διαμαρτυρόμενοι για την αναγνώριση από την χώρα τους της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία.

Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι «πρόκειται για ήττα του διεθνούς δικαίου και βίαιη προσπάθεια να αποσπαστεί το Κόσοβο από τη Σερβία».

Το κείμενο της αίτησης προς το τσεχικό κράτος έχουν συντάξει ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γιάροσλαβ Φολντίνα, ο σύμβουλός του σε βαλκανικά ζητήματα Μίλουτιν Ίλιτς και ο σκηνοθέτης Βάτσλαβ Ντβόρζακ.

Οι «Τσέχοι Φίλοι των Σέρβων του Κόσοβου» διοργανώνουν διαμαρτυρίες κατά της ανεξαρτητοποίησης της αυτόνομης σερβικής επαρχίας, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από εθνικά Αλβανούς, από το 2008, όταν και η Πρίστινα κήρυξε επισήμως την ανεξαρτησία της από το Βελιγράδι.

Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο από τη Σερβία κράτος, ωστόσο πέντε εκ των 28 χωρών της Ένωσης - Ισπανία, Ελλάδα, Σλοβακία, Ρουμανία και Κύπρος - έχουν αρνηθεί να το πράξουν. Έντονη υποστήριξη στη Σερβία για το ζήτημα του Κοσόβου έχουν εκφράσει η Ρωσία και η Κίνα.

naftemporiki.gr

Δημοφιλή