Ένα παθογόνο μικρόβιο «ταλανίζει» τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 00:53
UPD:00:53
REUTERS/PAULO WHITAKER

Ο «τέλειος ανθρώπινος παθογόνος ιός» μεταδίδεται ραγδαία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, προκαλώντας στομαχικούς πόνους και εμετούς, σύμφωνα με ειδησεογραφικά δελτία.

Μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας στους  Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018, είχαν επιβεβαιωθεί 128 περιπτώσεις norovirus - μιας εξαιρετικά γρήγορης μεταδοτικής λοίμωξης που προκαλεί έμετο και διάρροια.

Όπως αναφέρει το Live Science, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα, επειδή τα συμπτώματά του εμφανίζονται άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένα άτομο  αρχίσει να κάνει έμετο διασκορπίζει τα σωματίδια του ιού γύρω. Και τα σωματίδια του norovirus μπορούν να επιβιώσουν για μέρες έξω από το σώμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, ορισμένα χαρακτηριστικά του norovirus τους οδήγησαν στο να τον θεωρήσουν ως ένα «τέλειο ανθρώπινο παθογόνο ιό».

Όπως δήλωσε στο επιστημονικό έντυπο «The Journal of Infectious Diseases», ο Dr. Aron Hall, επιδημιολόγος της ομάδας για την ιογενή γαστρεντερίτιδα στο CDC, «αυτοί οι ιοί κατέχουν ουσιαστικά όλα τα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού μολυσματικού παράγοντα.  Με άλλα λόγια, ο ιός εξαπλώνεται εύκολα και γρήγορα. Συνεχώς εξελίσσεται για να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Και δεν σκοτώνει τους ανθρώπους, αλλά τους αρρωσταίνει αρκετά για να μεταδώσουν τον ιό περαιτέρω και στη συνέχεια να ανακάμψουν για να ζήσουν μια άλλη μέρα ως πιθανοί οικοδεσπότες.

Στο περιοδικό, ο Dr Hall σημείωσε αρκετά χαρακτηριστικά που καθιστούν τον  norovirus τόσο τρομερό. Πρώτον, χρειάζονται μόλις 18 εικονικά σωματίδια για να κάνουν ένα άτομο άρρωστο – αριθμός εξαιρετικά μικρός, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας άρρωστος μπορεί να ρίξει μέχρι 5 δισεκατομμύρια ιικά σωματίδια σε ένα γραμμάριο κοπράνων.

Δεύτερον, ο ιός είναι σε θέση να επιβιώσει έξω από το ανθρώπινο σώμα. Τα σωματίδια νοροϊού μπορούν να αντέξουν σε σκληρές συνθήκες, επεσήμανε ο Dr Hall, συμπεριλαμβανομένης της κατάψυξης, της θέρμανσης και πολλών κοινών χημικών απολυμαντικών.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να εξαπλωθεί ο νοροϊός, συμπεριλαμβανομένης της κατάποσης μολυσμένων τροφίμων ή ύδατος, του χειρισμού μολυσμένων αντικειμένων και της κατάποσης αερολυμάτων.

Τέλος, επειδή οι νοροϊοί εξελίσσονται ταχύτατα, οι άνθρωποι είναι απίθανο να δημιουργήσουν ανοσία στον ιό, που σημαίνει ότι μπορούν να μολυνθούν κι άλλη μια φορά, όπως τονίζει ο Dr Hall.

Σύμφωνα με το livescience.com, τα επίσημα στοιχεία από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και Πρόληψη των Νόσων (CDC)στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο, υπάρχουν κατά μέσο όρο 19 - 21 εκατομμύρια περιπτώσεις νοροϊών μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοφιλή