Προς ιδιωτικοποίηση ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός;

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018 20:17
UPD:20:25
ESA.INT
A- A A+

Σχέδια, που αναμένεται να πυροδοτήσουν θύελλα αντιδράσεων, φέρεται να έχει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Washington Post στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να μετατρέψει τον ISS σε ένα είδος επιχείρησης ακίνητης περιουσίας, σε τροχιά, την οποία δεν θα διαχειρίζεται η κυβέρνηση, αλλά ο ιδιωτικός τομέας.

Εσωτερικό έγγραφο της NASA, που περιήλθε στην κατοχή της αμερικανικής εφημερίδας, αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να διακόψει κάθε χρηματοδότηση του Σταθμού μετά το 2024. Δεν θέλει, όμως, να τον εγκαταλείψει πλήρως, για αυτό και φροντίζει να καταρτίσει ένα σχέδιο μετάβασής του σε ιδιωτικά χέρια.

Όπως σχολίαζαν αναλυτές στην εφημερίδα η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσει ότι υπάρχει όντως ενδιαφέρον ιδιωτών επιχειρηματιών για τον Σταθμό.

Τη διαχείριση του σταθμού, που στοιχίζει 3 έως 4 δις. δολάρια ετησίως, έχει αναλάβει για λογαριασμό της NASA η Boeing. Είναι ωστόσο αμφίβολο εάν ο αμερικανικός αεροναυπηγικός κολοσσός θα ενδιαφερόταν να εξελιγχθεί σε ιδιοκτήτη ενός προγράμματος, που απαιτεί διακρατική συνεργασία.

 

Προτεινόμενα για εσάς