ΚΠΙΣΝ: 38 παιδιά εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 19:35
UPD:30/01/2018 01:24

Η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) ανέβασε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) την «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι, ωστόσο τα 38 παιδιά από την παιδική χορωδία της ΕΛΣ δεν βγήκαν στη σκηνή, καθώς εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ.

 

Ανακοίνωση από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 στις 20.30 περίπου, τριάντα οκτώ (38) μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ μαζί με την Διευθύντρια της Παιδικής Χορωδίας, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, καθώς και επτά (7) μέλη της Χορωδίας της ΕΛΣ, εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ (χωρητικότητας 46 ατόμων και βάρους 3.500 κιλών), το οποίο οδηγεί από τον 3ο όροφο των καμαρινιών στη σκηνή.

Ο απεγκλωβισμός επετεύχθη μετά από μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά, περίπου. Τρία από τα παιδιά της Παιδικής Χορωδίας μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Όλοι όσοι εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 3785/2009 σαφώς προβλέπεται ότι η ευθύνη για τη συντήρηση και λειτουργία των κτηριακών και μηχανικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΚΠΙΣΝ Α.Ε. και στους αναδόχους της, και όχι στην ΕΛΣ.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για την διαλεύκανση του περιστατικού και επιφυλάσσεται για τις επόμενες νόμιμες ενέργειές της. 

Ανακοίνωση από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σχετικά με την βλάβη που σημειώθηκε στον ανελκυστήρα στο κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) χθες Κυριακή 28/02/18, και τον εγκλωβισμό τον επιβαινόντων σε αυτό, μελών της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ και ενηλίκων, θα θέλαμε καταρχήν να διαβεβαιώσουμε ότι σε καμία στιγμή δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος, καθώς τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας, και να ζητήσουμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία, από τα παιδιά και του γονείς τους.

Σχετικά με τη διαδικασία απεγκλωβισμού θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

-              Η κίνηση του ανελκυστήρα διακόπηκε αυτομάτως για την ασφάλεια των επιβαινόντων.

-              Η εταιρεία συντήρησης ενεργοποιήθηκε τη στιγμή που καταγράφηκε η κλήση για τον εγκλωβισμό και μετέβη αμέσως στο σημείο, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά ειδοποιήθηκε και η κατασκευάστρια εταιρεία του ανελκυστήρα.

-              Οι ενέργειες συντονίστηκαν από τον υπεύθυνο της εταιρείας συντήρησης ο οποίος έχει ειδική εκπαίδευση από την κατασκευάστρια εταιρεία σχετικά με το πρωτόκολλο απεγκλωβισμού.

-              Είναι προφανές ότι στον ανελκυστήρα δεν υπήρξε σε καμία στιγμή έλλειψη οξυγόνου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε ο σταθμός πρώτος βοηθειών του ΚΠΙΣΝ, και δύο νοσηλεύτριες προσέτρεξαν στο σημείο.

-              Η διαδικασία απεγκλωβισμού κράτησε 60 λεπτά περίπου και πραγματοποιήθηκε από την συντηρήτρια εταιρεία.

-              Σύμφωνα με την έκθεση της κατασκευάστριας εταιρείας, η διάρκεια του απεγκλωβισμού οφείλεται στην απόσταση που είχε να διανύσει ο ανελκυστήρας μέχρι τον όροφο διαφυγής αλλά και στην ταχύτητα μετακίνησης του ανελκυστήρα η οποία ήταν πολύ χαμηλή λόγω του βάρους του θαλάμου που ήταν πλήρης, αφού επέβαιναν σε αυτό τα 38 μέλη της Παιδικής Χορωδίας και 8 ενήλικες.

YIORGIS YEROLYMBOS

-              Σε συνέχεια ενός πρώτου τεχνικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, το αρχικό συμπέρασμα είναι πως ο εγκλωβισμός προήλθε από αστοχία στο ηλεκτρικό κύκλωμα της κλειδαριάς της εξωτερικής θύρας του 2ου ορόφου, εξαιτίας χτυπήματος που δέχθηκε.

-              Ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας είχε συντηρηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία μόλις μία ώρα πριν το συμβάν, ενώ φυσικά είναι πιστοποιημένος για μεταφορά τόσο ατόμων όσο και φορτίων.

Θα θέλαμε, επίσης, να επισημάνουμε ότι το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη ζητήσει διερεύνηση του ζητήματος από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα, ενώ θα επανεξετάσουμε και όλες τις διαδικασίες χρήσης του ανελκυστήρα από το προσωπικό του κτηρίου.

  Ανακοίνωση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ενημερωθήκαμε σήμερα το πρωί από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) αναφορικά με το συμβάν που έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής 28 Ιανουαρίου, κατά το οποίο μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρα στο κτήριο της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

 Εκφράζουμε τη λύπη μας για την αγωνία που πέρασαν τα ίδια τα παιδιά και οι οικογένειές τους καθώς και οι συνοδοί τους μέχρι να απεγκλωβιστούν από τον ανελκυστήρα και να βρεθούν με τους οικείους τους.

 Με αφορμή, δε, τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο τα οποία αναφέρουν εσφαλμένα ότι το εν λόγω συμβάν έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αποδίδουν δηλώσεις σε εκπροσώπους του Ιδρύματος, θα θέλαμε, προς αποκατάσταση της σύγχυσης που δημιουργείται στο κοινό, να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη αφορά ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι δυο εντελώς διακριτοί και αυτόνομοι οργανισμοί. Το ΙΣΝ είναι ένας ιδιωτικός φιλανθρωπικός οργανισμός που πραγματοποιεί δωρεές προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Το ΚΠΙΣΝ είναι ένας δημόσιος οργανισμός και χώρος που φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του την ΕΛΣ και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Η διαχείριση και λειτουργία του ΚΠΙΣΝ είναι αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου.

 Το ΙΣΝ προσέφερε την ιδρυτική δωρεά για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ. Κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ, το ΙΣΝ έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δημιουργήσει ένα Κέντρο Πολιτισμού διεθνών προδιαγραφών. Μετά την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο τον Φεβρουάριο του 2017, το ΙΣΝ δήλωσε την πρόθεση του να εξακολουθήσει να στηρίζει το ΚΠΙΣΝ με δωρεές ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας (2017-2022), εφόσον αυτό λειτουργεί σωστά. Η σωστή διαχείριση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί συμβατική υποχρέωση και προϋπόθεση για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το ΙΣΝ αναμένει από τους αρμόδιους τις διαβεβαιώσεις ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία και τη βέλτιστη εμπειρία των επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, εκκινώντας από την πιο θεμελιώδη ανάγκη, αυτή για ασφάλεια όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών.

Δεδομένης της συνεχιζόμενης αγαστής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το ΙΣΝ παραμένει ενεργό στη δέσμευσή του να υποστηρίξει, στο βαθμό των δυνατότητων του, το ΚΠΙΣΝ προκειμένου αυτό να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή του ως ένας ασφαλής, περιβαλλοντικά βιώσιμος, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικός, εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός αστικός τόπος ανοιχτός και προσβάσιμος προς όλους.

naftemporiki.gr

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή