Skip to main content

Χρηματιστήριο: Έτοιμο να εξερευνήσει νέες «κορυφές»

INTIME – NEWS

Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες του Πάσχα

Στην ενεργό δράση επιστρέφει σήμερα (8/5) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εγχώρια αγορά να επανεκκινεί μετά τις αργίες του Πάσχα, με στόχο να εξερευνήσει ακόμη υψηλότερες «κορυφές».

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών -και για όσο χρονικό διάστημα το Χ.Α. ήταν κλειστό- οι ξένες αγορές διέγραφαν μια σταθερά ανοδική πορεία, με τον Dow Jones να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις (το καλύτερο σερί του 2024) και τον Stoxx 600 να σκαρφαλώνει έως τις 514 μονάδες.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, είναι αρκετά πιθανό σήμερα ο Γενικός Δείκτης να «τρέξει» να προλάβει τη θετική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων, η οποία εδράζεται αφενός στα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη του α’ τριμήνου, αφετέρου στην προσδοκία ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να ξεκινήσει σε εύλογο διάστημα τις μειώσεις των επιτοκίων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο επόμενος στόχος της Coca Cola και το μέρισμα της Titan

Πρόκειται για δύο παράγοντες, οι οποίοι αναμφίβολα ωφελούν και την ελληνική αγορά. Με σύμμαχο, επομένως, τον ούριο άνεμο στο εξωτερικό, ο Γενικός Δείκτης είναι έτοιμος να εδραιώσει την παρουσία του στα επίπεδα των 1.450 μονάδων και να «δοκιμάσει» την επόμενη αντίσταση, γεφυρώνοντας την απόσταση από τον στόχο των 1.500 μονάδων.

Ενόσω τα οικονομικά αποτέλεσμα των εισηγμένων ξεπερνούν τα 10,3 δισ. ευρώ για το 2023, τα πρώτα δείγματα για το α’ τρίμηνο του 2024 χαρακτηρίζονται ως άκρως ενθαρρυντικά και τα σενάρια για νέα deals δεν… σταματούν, το Χρηματιστήριο διαθέτει όλα τα απαιτούμενα καύσιμα, προκειμένου να συνεχίσει την αναρρίχηση.

Μην ξεχνάμε ότι από τις αρχές του έτους η συνολική μεταβολή του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη αγγίζει το +12,5%, με τα σωρευτικά κέρδη στο τελευταίο 12μηνο να ξεπερνούν το +33,5%, την ίδια ώρα που η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κυμαίνεται σταθερά στην περιοχή των 100 δισ. ευρώ -για πρώτη φορά από το αρκετά μακρινό 2009.

Σίψας: Το ολικό comeback, το ράλι 200% και το κλαμπ των… μεγάλων

Titan Cement

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία είναι η πρώτη της τρέχουσας εβδομάδας (θα ακολουθήσουν άλλες δύο), η προσοχή στρέφεται στην Titan Cement, η οποία το απόγευμα θα δημοσιεύσει την κερδοφορία του α’ τριμήνου. Αύριο (9/5), δε, είναι προγραμματισμένη η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της εισηγμένης, με κύριο θέμα συζήτησης την έγκριση του μερίσματος 0,85 ευρώ/μετοχή.

MSCI

Παράλληλα, μην ξεχνάμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών μετρά αντίστροφα για την καθιερωμένη αναθεώρηση των δεικτών του MSCI στις 14 Μαΐου, με τον Standard Greece να διαθέτει σήμερα 10 εταιρείες (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Mytilineos, Alpha, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Motor Oil).

Εάν και τα σενάρια για κάποια νέα προσθήκη δεν είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στη στάθμιση, επηρεάζοντας τις ροές ξένων κεφαλαίων προς επιλεγμένες μετοχές.

Χρηματιστήριο: Στην πόρτα της εξόδου 3+1 εισηγμένες, αξίας 3,2 δισ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)