Skip to main content

AgriDiverCluster: Καινοτόμα προϊόντα με αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας

AgriDiverCluster.gr

Εμπνευστής και Φορέας Αρωγός του AgriDiverCluster είναι το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα

Η αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας και των φυτογενετικών πόρων με έμφαση στα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά και στις παραδοσιακές ποικιλίες για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής είναι η αποστολή του AgriDiverCluster.

Το εν λόγω Cluster συστάθηκε με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης από φορείς, που εκπροσωπούν 14 από τις πιο καταξιωμένες εταιρείες του συγκεκριμένου και συμπληρωματικών κλάδων και συνεταιρισμούς, με στόχο την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας ελληνικής χλωρίδας για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και την προώθησή τους στην αγορά του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού.

Ιδρυτικά μέλη του AgriDiverCluster είναι οι εταιρείες Μάρκος Μπαγκατζούνης & Υιοί, Θεμέλιον Γης, Tropos, Symbeeosis Herbs & Bees, Νοβασέρτ Συμοβυλευτική Αναπτυξιακή Εμπορική, Μισσιριάν, Βίτρο Ελλάς, ΕΛΒΙΖ, Α.Τσιότσιος & ΣΙΑ, Bios Agrosystems, Κωνσταντίνος Καραμάρκος-KKC, Γαία, IQ-Crops  και IA ΑΓΡΟ. Συνδεδεμένα μέλη είναι η Κορρές-Φυσικά Προϊόντα, η Metaverse και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορχομενού.

Εμπνευστής και Φορέας Αρωγός του AgriDiverCluster είναι το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Μέσω της έρευνας που διεξάγει, το Ινστιτούτο παράγει και μεταφέρει γνώση για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και την επίλυση επίκαιρων προβλημάτων του.

Η συλλογή, η προστασία και η αξιοποίηση σπάνιων, απειλούμενων, ενδημικών και λοιπών ειδών προτεραιότητας, καθώς και του συνόλου των φυτογενετικών πόρων της ελληνικής χλωρίδας (άγρια συγγενή είδη των καλλιεργούμενων και  ντόπιες και εγχώριες ποικιλίες καλλιεργούμενων) για τα οποία διαπιστώνεται έντονο και πολύπλευρο εμπορικό ενδιαφέρον τελευταία, στοχεύει στη δημιουργία νέων αγροδιατροφικών προϊόντων με μοναδικά χαρακτηριστικά και υψηλή προστιθέμενη αξία. Ιδιαίτερη θέση έχουν τα είδη με αρωματικές/φαρμακευτικές ιδιότητες, αλλά και όσα συμβάλλουν θετικά στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις.

Το AgriDiverCluster, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του, Ευάγγελος Γκλαβάκης, βρίσκεται σε φάση υποβολής προτάσεων συμμετοχής σε ερευνητικά χρηματοδοτικά προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά και φιλοδοξεί να αυξήσει την πολύ χαμηλή μέχρι σήμερα αξιοποίηση της εγχώριας χλωρίδας και τον τεράστιο πλούτο φυτογενετικών πόρων της χώρας μας, με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές.