Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 25 οι νεκροί από την επίθεση στο Intercontinental

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 17:40
UPD:17:47
REUTERS/MOHAMMAD ISMAIL

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ το περασμένο σαββατοκύριακο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, ενώ εξακολουθούν να κυκλοφορούν αντικρουόμενοι απολογισμοί, εντείνοντας τη σύγχυση.

«Έχουμε 25 νεκρούς στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ: επτά Αφγανούς, 13 ξένους και πέντε φερόμενους ως δράστες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ουάχιντ Μαζρούχ, μερικές ώρες αφού είχε δώσει στη δημοσιότητα έναν πολύ βαρύτερο απολογισμό.

Δεκαπέντε ξένοι πολίτες σκοτώθηκαν σύμφωνα με απολογισμό που συνέθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει στοιχείων των πρεσβειών και των αντίστοιχων κυβερνήσεων.

Πρόκειται για επτά Ουκρανούς που εργάζονταν για την αεροπορική εταιρεία Kam Air, δύο εργαζόμενους της ίδιας εταιρείας από τη Βενεζουέλα, τέσσερις Αμερικανούς, εκ των οποίων τουλάχιστον η μία ήταν γυναίκα αφγανικής καταγωγής, μία Γερμανίδα της ΜΚΟ Shelter Now και τέλος ένας σύμβουλος εταιρείας τηλεπικοινωνιών από το Καζακστάν.

Οι ξένοι, νεκροί ή τραυματίες, διακομίστηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ ή εκείνο του NDS, των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Πολίτες 16 διαφορετικών εθνικοτήτων, εκτός των Αφγανών, βρίσκονταν το βράδυ της επίθεσης στο ξενοδοχείο Intercontinental, το οποίο ανήκει στο αφγανικό κράτος και αποτέλεσε στόχο της επίθεσης κυρίως λόγω της ξένης πελατείας του, ενώ είχε δεχθεί ξανά επίθεση το 2011, σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν.

Πέραν των νεκρών, 41 ξένοι έλαβαν ιατρική φροντίδα: 16 Ουκρανοί, 11 Καζάκοι, 2 Αμερικανοί, 2 Έλληνες, 2 Τούρκοι, ένας Βρετανός, ένας Καναδός, ένας Ρώσος, ένας Ινδός, ένας Βεγγαλέζος, ένας Ιρανός, ένας Τατζίκος και ένας Πακιστανός.

Στο ξενοδοχείο, ορισμένοι όροφοι του οποίου έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, κυρίως λόγω πυρκαγιών, δεν έχει επιτραπεί μέχρι σήμερα, πέντε ημέρες μετά την επίθεση, η πρόσβαση στους δημοσιογράφους

Δημοφιλή