Ο στρατός της Μιανμάρ παραδέχθηκε την ύπαρξη ομαδικού τάφου Ροχίνγκια

Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 18:19
UPD:18:25
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Πρόσφυγες Ροχίνγκια περιμένουν στην ουρά για να πάρουν κουβέρτες στον καταυλισμό Balukhali, κοντά στο Cox's Bazar, στο Μπαγκλαντές. 

Ο στρατός της Μιανμάρ παραδέχθηκε την εμπλοκή του στη σφαγή 10 Ροχίνγκια, αποδεχόμενος επίσης για πρώτη φορά την ύπαρξη ομαδικών τάφων μελών της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας στην επαρχία Ραχίν, στα βόρεια της χώρας.

«Κάτοικοι του χωριού Ιν Ντιν και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας παραδέχθηκαν ότι σκότωσαν 10 τρομοκράτες από το Μπανγκλαντές», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook το γραφείο του επικεφαλής του στρατού, αναφερόμενο στα γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου στην πολιτεία Ραχίν.

Το μήνυμα χρησιμοποιεί έναν υποτιμητικό όρο για τους Ροχίνγκια, θύματα μιας εκστρατείας καταστολής του στρατού της Μιανμάρ, την οποία ο ΟΗΕ χαρακτήρισε επιχείρηση εθνοκάθαρσης.

Στην ανάρτηση επιβεβαιώνεται επίσης για πρώτη φορά η ύπαρξη ενός ομαδικού τάφου θυμάτων Ροχίνγκια στην περιοχή αυτή όπου ο στρατός εξαπέλυσε εκστρατεία καταστολής εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας.

Στην ανακοίνωσή του ο στρατός διευκρινίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αιχμαλώτισαν 10 Ροχίνγκια και τους σκότωσαν ενώ μαίνονταν οι μάχες στο Ιν Ντιν και στα περίχωρα.

«Αποφασίστηκε να εκτελεστούν σε κοιμητήριο», διευκρινίζεται στο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Facebook.

Οι βιαιότητες στην πολιτεία Ραχίν ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου με επιθέσεις σε θέσεις της αστυνομίας από τους αντάρτες Ροχίνγκια του «Στρατού Σωτηρίας των Ραχίνγκια του Αρακάν» (ARSA), που καταγγέλλει την κακομεταχείριση αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε στη συνέχεια ο στρατός είχε ως αποτέλεσμα περίπου 655.000 Ροχίνγκια να καταφύγουν στο γειτονικό Μπανγκλαντές από τον Αύγουστο. Ο ΟΗΕ αναφέρθηκε σε στοιχεία που φανερώνουν «γενοκτονία».

Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός απάτριδων στον κόσμο αφότου το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ τους αφαίρεσε την υπηκοότητα το 1982.

Θύματα διακρίσεων, δεν έχουν έγγραφα ταυτότητας, δεν μπορούν να ταξιδέψουν ή να παντρευτούν χωρίς άδεια. Επίσης δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ούτε σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή