Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τις αρμοδιότητες των μουφτειών

Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 19:31
UPD:19:59

Υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Τρίτης το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το οποίο αφορά στις αρμοδιότητες των μουφτήδων.

Το νομοσχέδιο, που έχει τίτλο «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών" (Α΄182)», υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι), πλην της Χρυσής Αυγής.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε πως «σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για τα δημοκρατικά τεκταινόμενα στη χώρα μας».

«Με την θετική ψήφο όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου αποφασίστηκε η προαιρετικότητα της προσφυγής στον Μουφτή όσων Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικής πίστης έχουν αποφασίσει να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο. Από εδώ και στο εξής, όλα τα ζητήματα του κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου θα είναι αρμοδιότητα των αστικών δικαστηρίων, εκτός αν και οι δύο διάδικοι δηλώσουν εγγράφως, με την παρουσία δικηγόρων, ότι επιθυμούν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του Μουφτή», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Είναι ένα εξαιρετικό σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ισονομίας και δημοκρατικών δικαιωμάτων με πλήρη σεβασμό σε θέματα ταυτότητας και θρησκευτικής πίστης. Είναι μία ρύθμιση που εκκρεμούσε για πολλές δεκαετίες. Είναι ένα ακόμη από τα πολλά προβλήματα που λύνει η Κυβέρνηση».

Ο υπουργός Παιδείας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συναίνεση που επετεύχθη, παραδέχθηκε ωστόσο ότι η νομοθετική ρύθμιση «δεν λύνει όλα τα προβλήματα».

Κατά την ομιλία του στην Βουλή, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι τόσο τα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης της Σαρία, όσο και υπέρ της διατήρησης της σημερινής κατάστασης, δεν στερούνται λογικής. «Ωστόσο, εμείς σήμερα κάνουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα που βασίζεται σε στέρεα επιχειρήματα και στέρεες νομικές βάσεις. Η τροποποίηση όχι μόνο δεν υπονομεύει το αξιακό σύστημα αυτών των ανθρώπων, αλλά ενισχύει τη δημοκρατία και το αξιακό τους σύστημα» είπε και σημείωσε ότι κοινή θέση όλων είναι ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην οργάνωση της μουφτείας και ότι ακριβώς αυτό θα είναι το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος που θα μελετήσει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή.

Ως προς την κριτική που έχει ασκηθεί το προηγούμενο διάστημα, ο υπουργός ανέφερε : «Θα αντιστρέψω την κριτική. Γιατί δεν μπορούμε να συζητήσουμε ψύχραιμα τα θέματα των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας; Γιατί θα πρέπει μόνιμα να υπάρχει κάτι πονηρό; Επιτέλους, ας δεχτούμε όλοι ότι είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα που προχωράμε με τις δικές μας αξίες και αρχές. Σας παρακαλώ να μην κάνετε το λάθος να θεωρείτε ότι η οποιαδήποτε χρονική σύμπτωση συνεπάγεται και αιτιακή σχέση».

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι έπρεπε να καταργηθεί πλήρως η Σαρία. «Ακόμα και έτσι όμως το Ποτάμι στηρίζει αυτό το μισό βήμα. Δεν πιστεύουμε στη Δευτέρα πολιτική παρουσία. Αν μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων, διευρύνοντας τα δικαιώματά τους ,θα το κάνουμε χωρίς άλλους υπολογισμούς», συμπλήρωσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή