ΓΓΠΠ: Δεν υπήρχε καμία αξιόπιστη πρόβλεψη της πρωτοφανούς νεροποντής

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 21:56
UPD:21:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΜΜΟΣ

Δεν υπήρχε καμία αξιόπιστη πρόβλεψη της πρωτοφανούς νεροποντής που έπληξε την Μάνδρα στις 15 Νοεμβρίου, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή δημοσιεύματα κατά τα οποία η Πολιτεία δεν έλαβε υπ΄ όψιν τις προβλέψεις, με αποτέλεσμα τις γνωστές τραγικές συνέπειες, με 23 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Οι ίδιοι κύκλοι, τους οποίους επικαλείται το ΑΜΠΕ, διευκρινίζουν τι είναι το σύστημα «Ποσειδών», το οποίο αναφέρεται στο δημοσίευμα και επικαλείται ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας (2000-2002), Δημήτρης Παπανικολάου, για την πρόβλεψη της δυνατής βροχής και υπογραμμίζουν ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις του για τις ίδιες ώρες σε άλλες περιοχές.

Αρμόδιος παράγοντας, ανέφερε στο ΑΜΠΕ ότι τα ερευνητικά κέντρα, καθώς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα παράγουν ανά τον κόσμο μετεωρολογικά προϊόντα, τα οποία κατά κανόνα εξυπηρετούν ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πολλές φορές μάλιστα τα προϊόντα αυτά παρουσιάζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα, κατά τον ίδιο παράγοντα. Για τον λόγο αυτό, η Πολιτεία βασίζεται στον επίσημο φορέα και την αρμόδια Αρχή για την έκδοση μετεωρολογικών προγνώσεων και προειδοποιήσεων που είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

«Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία που εμφανίζουν τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα και όχι αποδεικτικό», ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος και τόνισε: «Όσον αναφορά το χάρτη που εμφανίζει το επίμαχο δημοσίευμα και αφορά πρόγνωση για τη 15η Νοεμβρίου 2017 και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα μεταξύ 05.00 και 08.00, αυτός αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και περιγράφει πιθανότητα ύψους βροχόπτωσης στο τρίωρο αναφοράς από 30 έως 50 χιλιοστά. Ταυτόχρονα, ο ίδιος χάρτης εμφανίζει πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, ύψη που ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν και δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα, αντίστοιχα με αυτά της Δυτικής Αττικής».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή