Κομισιόν κατά Ουγγαρίας στο Ευρωδικαστήριο για τον νόμο περί ΜΚΟ

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 15:57
UPD:15:58
SOOC/Aris Oikonomou

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε στο Δικαστήριο της Ε.Ε. την Ουγγαρία για το θέμα του αμφιλεγόμενου νόμου της για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχει ως στόχο, σύμφωνα με τις επικρίσεις, τον ουγγρικής καταγωγής Αμερικανό χρηματιστή Τζορτζ Σόρος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταθέτει σήμερα προσφυγή κατά της Ουγγαρίας για το θέμα του νόμου της που σχετίζεται με τις ΜΚΟ που λαμβάνουν ξένα κεφάλαια», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής. Η διαδικασία μπορεί να καταλήξει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Είναι το τρίτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας έπειτα από την πρώτη προειδοποιητική επιστολή που απηύθυνε η Κομισιόν στην ουγγρική κυβέρνηση στις 14 Ιουλίου και μια «αιτιολογημένη γνώμη» προς τη Βουδαπέστη στις 4 Οκτωβρίου.

Ο νόμος επιβάλλει ορισμένες υποχρεώσεις σε ΜΚΟ που λαμβάνουν εξωτερική χρηματοδότηση. Στην πραγματικότητα, έχει στόχο ειδικά τον Τζορτζ Σόρος, τον Αμερικανό ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο ο οποίος ίδρυσε το 1984 το ίδρυμα OSF (Ιδρύματα Ανοικτής Κοινωνίας).

Το ίδρυμα αυτό είναι πολύ ενεργό στις χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ όπου τάσσεται υπέρ φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, υπέρ της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και κατά της διαφθοράς. Οι αντίπαλοί του το κατηγορούν για πολιτική ανάμιξη.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ουγγαρία «δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» στο θέμα της «ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων», λόγω του νόμου αυτού που οδηγεί σε «μια έμμεση διάκριση όσον αφορά τις δωρεές σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με προέλευση το εξωτερικό και τις περιορίζουν με δυσανάλογο τρόπο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών, θεωρεί επίσης πως η Ουγγαρία «παραβιάζει το δικαίωμα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή