Η Κούβα καταδικάζει τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Β. Κορέας

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 08:54
UPD:08:57
EPA/Yaciel Peρa

Υποδεχόμενος στην Αβάνα τον ομόλογό του Ρι Γιονγκ Χο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες απέρριψε τη «μονομερή και αυθαίρετη» απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τη Βόρεια Κορέα κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία. 

Τις «μονομερείς και αυθαίρετες» αμερικανικές κινήσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας καταδίκασε η Αβάνα, ένας από τους ελάχιστους συμμάχους της Πιονγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο, στη διάρκεια επίσκεψης του Βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών στην Κούβα.

Υποδεχόμενος στην Αβάνα τον ομόλογό του Ρι Γιονγκ Χο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες απέρριψε τη «μονομερή και αυθαίρετη» απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τη Βόρεια Κορέα κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία και να την προσθέσει στον κατάλογο που καταρτίζει, κάτι που - όπως επισήμανε - αποτελεί τη «βάση για να εφαρμοστούν μέτρα εξαναγκασμού που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο».

Ο ίδιος σημείωσε πάντως πως «θεωρεί ότι μια διαρκής πολιτική λύση» στην κορεατική χερσόνησο «δεν μπορεί να εξευρεθεί παρά μόνο μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης».

Από την πλευρά του, ο Χο καταδίκασε την «επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο που οφείλεται στην αύξηση της χρήσης των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών δυνάμεων» και τόνισε τη «σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που οικοδομούν τον σοσιαλισμό».

Οι δύο υπουργοί απαίτησαν να υπάρξει «σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία» και απηύθυναν έκκληση για μια «ειρηνική διευθέτηση των διενέξεων», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της διπλωματίας της Βόρειας Κορέας στην Αβάνα καταγράφηκε εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον εξαιτίας των βορειοκορεάτικων προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν εκ νέου τη Βόρεια Κορέα στον κατάλογο των χωρών που θεωρούν ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία, κάτι που θα τους επιτρέψει να της επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή