Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 11:51
Shutterstock

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Δύο στις πέντε γυναίκες με διαβήτη, δηλαδή πάνω από 60 εκατομμύρια γυναίκες είναι αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με την  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη, Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ) και Διευθύντρια του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη του Θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη η οποία για το 2017 είναι αφιερωμένη στις γυναίκες.

Η νόσος είναι η 9η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες με τα θύματα να φτάνουν τα 2,1 εκατομμύρια ετησίως. Επιπλέον, οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 έχουν περίπου 10 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες, που είναι στην ίδια ηλικία με αυτές.

Επίσης, οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή απόκτησης μωρού με δυσμορφίες, όπως συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

Σύμφωνα με την κ. Διαμάντη-Κανδαράκη, όπως έχει παρατηρηθεί, οι γυναίκες που έχουν διαβήτη τύπου 1 πολύ συχνά, εμφανίζουν σημαντική έκπτωση του αναπαραγωγικού τους δυναμικού, η οποία κλινικά εκφράζεται ως καθυστέρηση της εμμηναρχής, διαταραχές εμμήνου ρύσης, και πρωιμότερη εμμηνόπαυση, σε σχέση με υγιείς γυναίκες.

Επίσης, και οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν διαταραχές εμμήνου ρύσης καθώς και μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα.

Η πιο συνήθης μορφή συνύπαρξης διαβήτη και μειωμένης γονιμότητας είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ), το οποίο αφορά ένα 30-40% των γυναικών αυτών.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών παρουσιάζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, μία προδιαβητική κατάσταση. Ένα ποσοστό 7,5%-10% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν διαβήτη τύπου 2. Τα ποσοστά αυτά θεωρούνται εξαιρετικά μεγάλα, αν τα συγκρίνει κανείς με αυτά των υγιών γυναικών.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπως επεσήμανε η γιατρός, εμφανίζουν διαταραχές εμμήνου ρύσης, υπερανδρογοναιμία και υπογονιμότητα και πολύ συχνά είναι απαραίτητη η χρήση μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να καταφέρουν να μείνουν έγκυες.

Ωστόσο, πιστεύει ότι αν ακολουθήσουν τις συμβουλές του γιατρού τους και ρυθμίσουν το διαβήτη τους θα έχουν πολύ καλή ποιότητα ζωής, αλλά και την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα παιδί.

Όπως ανέφερε η κ. Διαμάντη-Κανδαράκη η γυναίκες που έχουν διαβήτη παρουσιάζουν πολλές και διαφορετικές ορμονικές διαταραχές, που δεν αφορούν μόνο τον μεταβολισμό, αλλά επηρεάζουν όλους τους ενδοκρινείς αδένες και αποσυντονίζουν την ορμονική ισορροπία της γυναίκας σε κάθε ηλικία. Η ισορροπία αυτή δοκιμάζεται σκληρά όταν συνυπάρχει ο διαβήτης σε οποιαδήποτε μορφή.  

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Περούτζια στην Ιταλία, Δρ. Γεωργία Κάσση, Ειδ. Γραμματέας Εκπαίδευσης της ΕΕΕ-ΠΕΕ και Διευθύντρια του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας, αναφερόμενη στις επιπτώσεις του διαβήτη στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είπε ότι ο διαβήτης τους δυσκολεύει αρκετά τη ζωή. Για παράδειγμα, τα επίπεδα του σακχάρου αυξάνονται τις μέρες πριν από την έμμηνο ρύση. Σε αυτή την περίπτωση οι γυναίκες πρέπει να αυξήσουν την άσκηση και να αποφεύγουν τους υδατάνθρακες. Αντίθετα, εάν είναι χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης, τότε συνιστάται μείωση της άσκησης και αύξηση των υδατανθράκων.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί δύσκολη περίοδο για τις γυναίκες με διαβήτη  και αυτό, διότι οι αλλαγές του μεταβολισμού που υπάρχουν κατά την εμμηνόπαυση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και ακολούθως καρδιαγγειακών προβλημάτων, αφού ο διαβήτης επηρεάζει τη συγκέντρωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης περισσότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Η κ. Κάσση συμβουλεύει από πολύ νέα τα κορίτσια με διαβήτη που παρουσιάζουν αυξομειώσεις σακχάρου να είναι προσεκτικά, να ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής σε σταθερές ώρες, να περιορίσουν το αλάτι, το αλκοόλ και την καφεΐνη, να αποφεύγουν τα τσιμπολογήματα και να ακολουθούν πιστά τα συμβουλές του γιατρού τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή