Διαμαρτυρίες στην Καταλονία για την προφυλάκιση των τοπικών ηγετών

Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 15:13
UPD:15:26
Twitter/@Arran_jovent
A- A A+

Ομάδες διαδηλωτών διέκοψαν για λίγο την κυκλοφορία σε δρόμους και σε μια σιδηροδρομική γραμμή στην Καταλονία στη βορειοανατολική Ισπανία για να διαμαρτυρηθούν για την προφυλάκιση μελών της αποπεμφθείσας τοπικής κυβέρνησης.

Η καταλανική υπηρεσία οδικών πληροφοριών ανακοίνωσε στο Twitter ότι η κυκλοφορία διακόπηκε σε τέσσερις δρόμους στη διάρκεια του πρωινού, στη συνέχεια, έπειτα από μισή ώρα, ότι οι αποκλεισμοί αυτοί είχαν αρθεί.

Οι υπηρεσίες σιδηροδρομικών μεταφορών της Καταλονίας ανέφεραν και αυτές κατάληψη δρόμων στον σταθμό Σαντ Κουγκάτ, κοντά στη Βαρκελόνη, που προκάλεσε καθυστερήσεις τρένων. Η κυκλοφορία επανήλθε στα κανονικά επίπεδα δύο ώρες αργότερα.

Ομάδα διαδηλωτών απέκλεισε επίσης τη λεωφόρο Γκραν Βία της Βαρκελόνης, στην είσοδο της πόλης.

«Αποκλείουμε την Γκραν Βία», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το κίνημα Arran των νεολαίων της αποσχιστικής ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την ανακοίνωση πλαισίωνε φωτογραφία όπου διακρίνονταν δεκάδες άνθρωποι, ορισμένοι κρατώντας τη σημαία της αυτονομίας.

Μετά την προφυλάκιση το βράδυ της Πέμπτης οκτώ μελών της αποπεμφθείσας από τη Μαδρίτη κυβέρνησης, ένα μέρος των Καταλανών εξέφρασε τη διαμαρτυρία του, ενώ μεγάλη διαδήλωση προβλέπεται να διεξαχθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στη Βαρκελόνη.

Κατηγορούνται για «απόσχιση» και «στάση» και κινδυνεύουν με ανώτατη ποινή κάθειρξης 15 έως και 25 ετών. Η γενική εισαγγελία τους κατηγορεί ότι υποκίνησαν μια εξέγερση που οδήγησε στην ανακήρυξη της «Δημοκρατίας της Καταλονίας» στις 27 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, ο προφυλακισθείς Καταλανός ηγέτης Σάντι Βίλα βγήκε από τη φυλακή έπειτα από την καταβολή εγγύησης, σύμφωνα με έγγραφο του δικαστηρίου.

Ο κ. Βίλα, ο οποίος παραιτήθηκε από το καταλανικό υπουργικό συμβούλιο πριν από την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας την περασμένη Παρασκευή και πιέζει για την επίλυση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, κατέβαλε εγγύηση 50.000 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή