Ο διαχρονικός ηγέτης

Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 14:00
SOOC/Nikos Libertas

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Κατά καιρούς, διάφορες έρευνες περιγράφουν και εξαίρουν τα χαρακτηριστικά του «ηγέτη». Ηγέτης δεν είναι ο άνθρωπος που κυ βερνά ένα κράτος, αλλά ο άνθρωπος που ηγείται ενός λαού και γίνεται μπροστάρης σε δύσκολες καταστάσεις για το καλό του λαού του, χωρίς να νοιάζεται για το κόστος του δικού του καλού.

Η Adecco, σε πρόσφατη έρευνά της, αναφέρει ότι «ο ηγέτης πρέπει να διαθέτει ένα μίγμα τεχνικών γνώσεων και προσωπικών δεξιοτήτων, με την ομαδικότητα και τη στρατηγική σκέψη να αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά». Λέει επίσης ότι «ο ηγέτης του αύριο θα πρέπει να είναι επικοινωνιακός, χαρισματικός ομιλητής, προσιτός σε όλους, με ευελιξία, προσαρμοστικότητα και με ικανότητα να αγκαλιάζει την αλλαγή».

Είναι όμως πράγματι όλα αυτά που αναφέρει η Adecco τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη; Φυσικά και ένας ηγέτης χρειάζεται να διαθέτει ευρύ υπόβαθρο γνώσεων συνοδευόμενο από κοινωνική ευαισθησία, ευστροφία και διπλωματία για να αντεπεξέρχεται τόσο στις εσωτερικές όσο και εξωτερικές προκλήσεις. Ποιος λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί ηγέτης από τους σημερινούς κυβερνώντες;

Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι ο αρχαίος Έλληνας πολιτικός, ο Περικλής, ήγε και ήγετο από το πλήθος, είχε δηλαδή το χάρισμα να κατέχει το πλήθος ελευθέρως και δεν αντλούσε τη δύναμή του από την εξουσία αλλά από τη θεληματική προσκόλληση του πλήθους σε αυτόν.

Μεγάλος ηγέτης δεν γίνεται αυτός που κατέχει την εξουσία. Μεγάλος ηγέτης γίνεται εκείνος που συγχρονίζει το εσωτερικό ρολόι του με το ρολόι της καθημερινής εξέλιξης και ευημερίας του λαού του. Όταν αναλαμβάνει την ευθύνη και είναι έτοιμος, πρώτος εκείνος, να θυσιαστεί για το κοινό καλό, δίδοντας το παράδειγμα. Ηγέτης είναι αυτός που δημιουργεί την ελπίδα μαζί με σοφές πράξεις, που δεν έχει την ανάγκη των άλλων παρά μόνο την αγάπη τους, που διαθέτει ανεξαρτησία πνεύματος και κατέχει την έννοια του δικαίου και που φυσικά θέλεις να είσαι μαζί του με όλη τη δύναμη της ψυχής σου.

Αυτός που εκπέμπει ισχύ, δημιουργεί ενότητα και χαράζει δρόμο, δίδοντας το κοινό όραμα και συντονίζοντας για να μπορέσει να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον. Έναν ηγέτη λοιπόν θέλουμε σήμερα, διότι μόνο ένας ηγέτης μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για συνειδητούς πολίτες...

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή